Ajutor financiar pentru pensionarii și salariații cu venituri mici
Autor: DCBusiness Team | 15 mai 2022, 15:42
O sumă care nu se va acorda însă lunar
O sumă care nu se va acorda însă lunar
Este unul dintre scenariile aflate acum pe masa guvernului, un program menit să-i ajute pe românii cu venituri mici. Deocamdată, nu se știe valoarea preconizatului ajutor. 

Ceea ce se poate spune cu destulă certitudine este că acest scenariu urmează modelul aplicat la începutul anului, când pensionarii au primit acel ajutor împotriva scumpirilor.

Potrivit Antena 3, se știe, de asemenea, că de acest ajutor vor beneficia nu doar pensionarii cu pensii până în 1.600 de lei, ci și salariații plătiți cu salariul minim pe economie, adică 1.524 lei net sau 2.550 lei brut.

Iar acest ajutor financiar ar putea fi acordat pe la jumătatea anului, după rectificarea bugetară. Acești bani se dau în contextul celor mai mari scumpiri din ultimii 19 ani, avem o inflație record de 13,8% din datele INS, iar Guvernul nu își permită să vină cu ajutoare pe termen lung. În ultimă instanță, nu trebuie uitat că, față de anul trecut, deficitul bugetar a crescut, în primele trei luni, cu peste 1 miliard de lei inclusiv din cauza cheltuielilor impuse de urmările războiului din Ucraina. 

Citește și Mugur Isărescu: ”Cu forţa de muncă ar putea să fie mai rău. Riscul există”

Citește și Adrian Vasilescu EXPLICĂ de ce a majorat BNR dobânda cheie

Potrivit ultimelor cifre furnizate de INS, inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie, mult pestd așteptările Băncii Centrale, care estima că inflația va ajunge la 12% la jumătatea anului.

Preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%, potrivit INS. Inițial BNR a anticipat că în al doilea trimestru din 2022 prețurile vor depăși marginal o creștere de două cifre, pentru a reveni ulterior. 

De altfel, Banca Centrală a recunoscut că prețurile cresc mult mai repede decât anticipase și a majorat dobânda de referință cu +0,75%, cel mai mare pas din ultimii 14 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe