Ajutorul de încălzire. Schimbări aduse programului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani
Bani
Ca în fiecare an, cei cu venituri mici pot cere ajutorul de încălzire pentru iarna care urmează.

Persoanele cu venituri modeste pot obține, în timpul sezonului rece, adică între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024, sprijin financiar lunar pentru a-și asigura încălzirea locuinței. De regulă, cererile pentru acest sprijin trebuie depuse până la data de 15 octombrie, însă cei care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pe parcursul iernii pot depune cererile și după această dată.

Conform Legii 226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie, pentru a beneficia de ajutorul pentru încălzire, indiferent de tipul de sistem de încălzire utilizat, este necesar să se depună o cerere însoțită de o declarație personală care detaliază componența familiei, veniturile acesteia și modul de încălzire folosit.

Aceste cereri și declarații pot fi depuse individual sau prin intermediul asociațiilor de proprietari sau locatari la primăria localității în care se află locuința, de obicei până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Decizia privind acordarea ajutorului pentru încălzire este luată de către primar printr-o dispoziție emisă o singură dată pentru întreaga perioadă de acordare a sprijinului și este comunicată beneficiarilor până la data de 15 noiembrie.

Cu toate acestea, dacă consumatorii vulnerabili îndeplinesc criteriile pe parcursul sezonului rece, decizia privind acordarea sprijinului se poate lua astfel:

Pentru cei care depun documentele până la data de 20 a lunii respective, ajutorul începe să fie acordat începând cu luna respectivă;Pentru cei care depun documentele după data de 20, ajutorul începe să fie acordat începând cu luna următoare;Beneficiarii de ajutor social ai căror drepturi sunt stabilite începând cu acea lună primesc ajutorul începând cu luna depunerii cererii, indiferent de data acesteia.

Trebuie să ținem cont că, în cazul în care cererea este depusă după data de 20 a unei luni, sprijinul va începe să fie acordat din luna următoare, iar valoarea acestuia va fi redusă și nu va acoperi întreaga perioadă a sezonului rece, adică perioada 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024.

Ajutorul pentru încălzire în timpul sezonului rece poate fi solicitat de către familiile cu venituri nete lunare sub 1.386 de lei per membru sau de către persoanele singure cu venituri lunare de până la 2.053 de lei.

De asemenea, sprijinul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru un singur sistem de încălzire folosit pe parcursul sezonului rece, iar acesta trebuie să fie declarat de către o persoană singură sau un membru al familiei care are capacitate deplină de exercitare a drepturilor civile și devine beneficiarul ajutorului.

Există mai multe categorii de ajutoare pentru încălzire, în funcție de tipul de sistem de încălzire utilizat în locuință, incluzând:

Ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;Ajutor pentru gaze naturale;Ajutor pentru energie electrică;Ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Pe lângă sprijinul pentru încălzirea locuinței, persoanele cu venituri mici pot primi, de asemenea, un ajutor financiar suplimentar pentru a acoperi o parte din cheltuielile cu energia, acesta fiind acordat lunar pe tot parcursul anului și poate fi cumulat cu ajutorul pentru încălzire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel