Ajutorul pentru gospodăriile vulnerabile, în așteptare: Doar Suedia a livrat la timp planul social pentru tranziția ecologică

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Doar un guvern UE a respectat termenul-limită pentru planul de tranziție verde echitabilă. Fondurile pentru gospodăriile vulnerabile riscă să întârzie

Toate guvernele Uniunii Europene, cu excepția unuia, au ratat termenul-limită de luni pentru trimiterea planurilor privind modul în care vor face tranziția ecologică mai accesibilă pentru cetățeni, punând în pericol calendarul de acordare a fondurilor destinate protejării europenilor cu venituri reduse, transmite politico.eu.

Comisia Europeană a confirmat marți că doar Suedia a transmis la timp așa-numitul plan social pentru climă. Celelalte 26 de state membre încă lucrează la documentele cerute - deși majoritatea și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la impactul politicilor verzi asupra gospodăriilor vulnerabile.

Aceste planuri sunt obligatorii deoarece, începând din 2027, UE va introduce o taxă pe emisiile de carbon provenite din încălzire și transport rutier - o măsură care va duce, cel mai probabil, la creșterea facturilor la combustibili pentru cetățeni. Scopul este de a stimula trecerea la alternative nepoluante, cum ar fi vehiculele electrice și pompele de căldură.

Pentru a evita penalizarea europenilor cu venituri mici - mulți dintre ei deja confruntați cu dificultăți în plata facturilor de energie și fără posibilitatea de a-și permite mașini electrice - Uniunea a creat Fondul Social pentru Climă, în valoare de 86,7 miliarde de euro. Fondul este destinat finanțării măsurilor de sprijin pentru gospodăriile vulnerabile, începând cu anul viitor.

Pentru a avea acces la banii din acest fond, fiecare stat membru trebuie să prezinte un plan în care să detalieze cum va utiliza fondurile alocate.

De altfel, o mare parte din țările UE au cerut recent ajustări la viitoarea taxă pe carbon, invocând temeri legate de costuri.

Însă, odată cu ratarea termenului de 30 iunie de către aproape toate statele membre, plățile din fondul de sprijin riscă să fie întârziate.

„Nu există consecințe legale pentru nepredarea la timp a planurilor”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Eva Hrnčířová, dar a avertizat că accesul la fonduri ar putea fi întârziat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro

pixel