Românii preferă să comande mâncare acasă decât să iasă la restaurant

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Livrator de mâncare / Foto: Freepik
Livrator de mâncare / Foto: Freepik
Românii din marile orașe comandă mâncare acasă sau la birou mai des decât ies la restaurant. Potrivit studiului Hospitality Culture Research 2025, livrările de mâncare reprezintă deja 27% din piața totală HoReCa urbană, depășind pentru prima dată restaurantele clasice cu servire la masă, care au o cotă de 26%.

Delivery-ul, motorul de creștere al industriei HoReCa

Piața HoReCa din România este estimată la 7,3 miliarde de euro în 2024, iar segmentul de delivery s-a transformat dintr-un canal secundar într-unul esențial pentru dezvoltarea afacerilor din domeniu.

„Delivery-ul a devenit motorul de creştere al industriei HoReCa urbane. Nu mai vorbim despre un canal secundar, ci despre cel care redefineşte relaţia dintre brand şi client – de la alegerea meniului, la ambalaj şi până la fidelizare”, a explicat Florin Maxim, fondatorul Hospitality Culture Institute, organizația care a realizat studiul.

Acesta a mai anunțat că, în 2026, institutul va demara un nou program de cercetare sindicalizat, axat pe evoluția valorii percepute de consumator în contextul economic actual.

Românii comandă tot mai des mâncare gătită

În ultimele șase luni, peste 80% dintre românii din marile orașe au comandat cel puțin o dată mâncare gătită acasă sau la birou.
Bonul mediu la o comandă prin livrare este de 61 de lei/persoană, iar în București se ridică la 61,9 lei/persoană, în timp ce o masă la restaurant costă, în medie, 82,7 lei/persoană.

Aceste date arată că românii preferă confortul și rapiditatea livrării, mai ales în mediul urban, unde timpul liber este limitat, iar aplicațiile de delivery s-au integrat în rutina zilnică.

Studiu nou despre comportamentul consumatorilor în 2026

Hospitality Culture Institute a anunțat și lansarea procesului de sindicalizare pentru două cercetări complementare ce vor fi implementate anul viitor:

Citește și: Nivelul îngrijorător la care a ajuns risipa alimentară. Câţi bani aruncă românii la gunoi

Hospitality Culture Research 2026, ediția anuală a celui mai amplu studiu din industria HoReCa, care va analiza frecvența consumului, dimensiunea pieței și indicatorii de satisfacție;

Consumatorul HoReCa 2026, o nouă cercetare dedicată modului în care clienții reacționează la creșterile de prețuri, inflație, scăderea traficului și presiunea pe forța de muncă din sector.

Noul studiu va analiza, printre altele, pragul de toleranță al consumatorilor față de scumpiri, compromisurile făcute atunci când bugetul scade (renunțarea la desert, la frecvența vizitelor sau la localul preferat) și impactul lipsei de personal asupra experienței clientului.

Platforma care radiografiază HoReCa din 2017

Fondat în 2017, Hospitality Culture Institute este considerat cea mai importantă platformă de cercetare, educație și networking din industria ospitalității românești.

Prin studiile sale anuale, institutul oferă o imagine completă asupra comportamentului consumatorilor și asupra modului în care evoluează preferințele în restaurante, cafenele și servicii de livrare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabili / Foto: Freepik
Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Transelectrica

ANRE a dat drumul la licențe. Ce se schimbă în energie

ANRE a aprobat noi licențe în energie și gaze și...

Cupola care acoperă sarcofagul centralei nucleare de la Cernobîl, avariată de o dronă / Foto: AIEA / Twitter
Foto: Pexels.com
Inelul botezat Kryptonite
UBS Bank
Polițiștii au descoperit o cantitate record de articole pirotehnice
foto: pexels.com
Titluri Tezaur / FOTO: Pagina de Facebook a Ministerului Finanțelor
Apă și canalizare / FOTO: Freepik
Eoliene

Sistemul energetic din România, salvat de vânt

România se sprijină pe vânt pentru a evita o pană majoră...

Vameși
Foto: Pexels.com
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Ședința de Guvern / Foto: gov.ro
Curs valutar. Sursa: Freepik.com
prețul la gaze / Foto: Freepik
Finante. Freepik.com

Date INS: Creştere modestă a economiei României în 2025

Avans modest al PIB-ului României în 2025.

Nuclearelectrica
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Termocentrală

Grupul 6 de la Rovinari reintră oficial în producție

Rovinari pornește Grupul 6 – un pas decisiv pentru...

Foto: Oana Pavelescu
Nicușor Dan
Freepik.com

pixel