Alegeri americane: Ce nu se va schimba cu Harris sau Trump

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un vot important / FOTO: Freepik
Un vot important / FOTO: Freepik
Viitorul locatar al Casei Albe va conduce o administrație care va trebui să rezolve conflictul din Ucraina, să evite implicarea în conflictul regional din Orientul Mijlociu și să asigure dezvoltarea puterii americane.

Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale americane, ipoteza realegerii lui Donald Trump revine în atenție, pe măsură ce rezultatele sondajelor de opinie arată un scor strâns între el și Kamala Harris. Crește, prin urmare, și starea de nervozitate alimentată de ideea că multe situații s-ar putea schimba odată cu revenirea republicanului: tensiuni tot mai acute cu China dar și Europa, stoparea ajutorului pentru Ucraina, incertitudini privind NATO.

Intangibile

Dar oricare ar fi viitoarea administrație, sunt intangibile în politica externă care nu se vor schimba, subliniază Alexandra de Hoop Scheffer, președintele German Marshall Fund. „Pentru americani, o securitate națională puternică necesită o securitate economică puternică”, spune expertul.

Acest lucru va avea ca rezultat o confruntare tot mai calibrată cu China și o concurență întărită cu Europa. „Reindustrializarea Statelor Unite este esențială pentru rivalitatea sa cu China”, explică ea. Pentru Kamala Harris, acest lucru înseamnă continuarea politicii industriale a lui Joe Biden în sectoarele cele mai inovatoare, precum aeronautica, cipuri, mașini electrice, industria farmaceutică ... Donald Trump face din taxele vamale arma supremă, fără a ține cont de efectul pe care acestea îl pot avea asupra puterii de cumpărare a consumatorului american.

„Ambii vor încerca să mențină conceptul de ambiguitate strategică în Taiwan”, notează Laurence Nardon de la Ifri. În opinia lui, Donald Trump ar putea încerca să descurajeze presiunea chineză asupra insulei prin întărirea bazelor din jur, precum în Filipine, și prin investiții în marina militară pentru că va considera că este bună pentru industria de apărare americană. Atât Taipei, cât și Beijing sunt observatori atenți ai modului în care SUA apără suveranitatea Ucrainei.

Relații tranzacționale

Relația transatlantică va deveni în sine mai tranzacțională. „Trump înțelege politica externă doar pe baza balanței comerciale pe care SUA o au cu fiecare țară”, observă Laurence Nardon. Următoarea administrație va fi cea care va rezolva conflictul ucrainean. Există o dorință comună la Washington de a reduce angajamentul, care a ajuns masiv... dar nu decisiv. 

„Având în vedere că Beijingul este principalul obiect al politicii externe americane, va trebui stabilit un parteneriat cu Statele Unite: ajutorul pentru Ucraina va fi condiționat de alinierea Europei cu Statele Unite față de China”, remarcă Alexandra de Hoop Scheffer. Pentru un alt specialist, Trump „va pune presiune pe ucraineni și europeni să facă concesii în relația cu Putin”.

„Lui Trump nu-i place multilateralismul. El vede Uniunea Europeană ca pe un concurent sau inamic, dar nu ca pe un partener”, subliniază Maud Quessard, cercetător la Institutul de Cercetare Strategică al Școlii Militare (Irsem). Experții în politică internațională subliniază totuși că nu trebuie să clasificăm prea repede candidatul „Make America Great Again”. „Trump nu este un izolaționist”, notează Alexandra de Hoop Sheffer, „are capacitatea de a surprinde”.

Forțele americane ale NATO au crescut semnificativ sub președinția sa și a adus armata în Siria. Într-adevăr, „demonstrarea puterii se arată cu capacitate militară”, subliniază Maud Quessard. „Trump crede în pace prin putere”, a spus un expert de la Washington, „dacă Putin, pe care îl admiră, se arată a fi prea lacom, l-ar putea enerva”.

În Orientul Mijlociu

Potrivit unui ales republican, există mai multă încredere într-o administrație republicană, în rândul electoratului conservator, pentru a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu. Donald Trump ar trebui să-și arate sprijinul pentru guvernul Netanyahu, să-și arate apropierea de Arabia Saudită și să demonstreze o ostilitate tot mai asertivă față de Iran.

Există mai multe necunoscute pe linia lui Kamala Harris, care ar putea fi tentată să investească într-o desfășurare diplomatică mai mare cu țările aliate pentru a preveni ca Statele Unite să fie prinse din nou într-un conflict regional. „O nouă administrație democratică va trebui să adopte o diplomație și mai realistă pentru a evita conflictele prelungite”, crede Maud Quessard.

Potrivit acesteia, executivul s-ar îndrepta apoi spre consolidarea parteneriatelor strategice, mai întâi în Indo-Pacific, și ar trebui să investească în continuare în Oceania, în Africa, cu puterile Sudului Global. O modalitate de a găsi noi relee, de a sprijini dezvoltarea prin promovarea investițiilor în infrastructură și de a încuraja cooperarea în domeniul informațiilor, pentru a contracara apetitul pentru imperiul Chinei și Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Harta administrativă a României
Într-un magazin de bijuterii din aur / Foto: Freepik
Marcel Ciolacu
Un vot important / FOTO: Freepik

Alegeri americane: Ce nu se va schimba cu Harris sau Trump

Viitorul locatar al Casei Albe va conduce o...

Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al Asociației...

Cipuri / FOTO: Unsplash

Germania suspendă un important proiect industrial

Autoritățile germane au anunțat miercuri că suspendă un...

Bani
Viktor Orban și Peter Magyar (dreapta, spate) / Foto: Parlamentul European
Boeing
Turcii se confruntă cu o puternică inflație / Foto: bass_nroll / Flickr

Sfatul FMI pentru Turcia: Nu vă jucați cu salariul minim

Jim Walsh, șeful misiunii FMI în Turcia, a declarat...

Luiz Inacio Lula da Silva / FOTO: Wikipedia
Avion de luptă F-35 / Foto: US Navy

Lockheed Martin: Un posibil sfârșit de ciclu financiar

Pentru Lockheed Martin, războiul nu rimează întotdeauna...

Adrian Câciu

Câciu: România nu are, de fapt, o cotă unică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Taxe
Ray-Ban
Angajați / Foto: Freepik

De ce persoanele de peste 45 de ani nu-și caută job-uri?

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani sunt reticente...

Dolari / Foto: Freepik
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
foto: pexels.com
Banca Națională a României
Familie / FOTO: Freepik
Sobă pe lemne / Foto: Freepik

pixel