Alertă la Chişinău după ce un general rus a spus că armata rusă are ca obiectiv să ajungă în Transnistria
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Republica Moldova îl convoacă pe ambasadorul Rusiei după ce un general rus a spus că trupele ruse au ca obiectiv să ajungă în Transnistria.

Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chişinău pentru a-i transmite un protest în legătură cu declaraţiile unui general rus care a spus că trupele ruse angajate în ofensiva militară împotriva Ucrainei doresc să preia controlul asupra părţii de sud a acestei ţări pentru a ajunge în Transnistria, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat emis de MAE de la Chişinău, Republica Moldova i-a exprimat ambasadorului rus ''profunda preocupare'' faţă de afirmaţiile generalului rus Ruslan Minnekaiev.

Republica Moldova ''consideră aceste declaraţii ca fiind nefondate şi în contradicţie cu sprijinul Rusiei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre'', notează MAE de la Chişinău, care a amintit că ''Republica Moldova este o ţară neutră'' şi a cerut Moscovei ''să respecte acest principu''.

Generalul Ruslan Minnekaiev, adjunctul comandatului Districtului Militar Centru al Rusiei, a declarat mai devreme vineri, în timpul unei reuniuni cu şefi de întreprinderi ai complexului militaro-industrial la Ekaterinburg, că Rusia doreşte să preia ''controlul total asupra Donbasului şi sudului Ucrainei''.

Potrivit generalului rus, controlul părţii de sud a Ucrainei va permite Rusiei în special să le vină în ajutor separatiştilor proruşi din Transnistria.

''Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone'', a explicat el.

Aceste declaraţii îngrijorează Republica Moldova, mai ales că Rusia a motivat agresiunea asupra Ucrainei prin presupuse persecuţii asupra populaţiei rusofone din Doneţk şi Lugansk, cele două provincii separatiste proruse din estul Ucrainei.

Aceasta din urmă a reacţionat de asemenea după declaraţiile generalului Minnekaiev, Ministerul ucrainean al Apărării descriindu-le drept o expresie a ''imperialismului'' rus, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel