Alertă la FMI! Economia mondială, prinsă într-o FURTUNĂ de șocuri

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O nouă reviziuire a prognozelor și tot în jos
O nouă reviziuire a prognozelor și tot în jos
Vine furtuna economică perfectă, se apropie apocalipsa economică, criza va fi profundă! Tot atâtea semnale de alarmă trase de analiști, bancheri, economiști. Iar pentru ca nimeni să nu pună la îndoială toate aceste avertismente, FMI mai lansează unul.

Economia mondială este prinsă într-o furtună de șocuri și incertitudini în timp ce încearcă să se redreseze după pandemia de Covid-19, atrage atenția FMI, care și-a revizuit marți în scădere previziunile de creștere și a avertizat asupra numeroaselor riscuri care se conturează la orizont. 

"Economia mondială, încă sub influența pandemiei și a invaziei rusești în Ucraina, se confruntă cu o perspectivă din ce în ce mai sumbră și mai incertă", a subliniat economistul-șef al Fondului Monetar Internațional, Pierre-Olivier Gourinchas, într-o postare pe blog.

"Multe dintre riscurile" subliniate de FMI în ultima sa prognoză din aprilie "au început să se materializeze", a anunțat oficialul, în opinia căruia "lumea s-ar putea trezit curând în pragul unei recesiuni globale, la doar doi ani de la ultima".

Prin urmare, creșterea globală va fi, în aceste condiții, de numai 3,2% în 2022, cu 0,4 puncte procentuale mai puțin decât se anticipa în aprilie. "Acest lucru reflectă încetinirea creșterii în cele mai mari trei economii ale lumii - SUA, China și zona euro - cu consecințe importante pentru perspectivele globale", observă Pierre-Olivier Gourinchas.

Prognoza de creștere economică a SUA pentru acest an este în scădere cu 1,4 puncte procentuale față de aprilie, la 2,3%, din cauza "creșterii mai slabe de la începutul anului", dar și a consecințelor inflației ridicate.

China a înregistrat "o încetinire mai gravă decât s-a anticipat", cu o creștere prognozată de 3,3% (-1,1 puncte) din cauza măsurilor drastice de restricții legate de Covid-19 și a "agravării crizei imobiliare". Prognoza de creștere pentru zona euro este redusă cu doar 0,2 puncte, la 2,6%, în special în Germania, Franța și Spania, ca urmare, printre altele, a războiului din Ucraina.

Șocuri

Pe de altă parte, Rusia, care se confruntă cu un val de sancțiuni internaționale ca repercusiune a atacului său asupra Ucrainei, ar trebui să își vadă economia prăbușindu-se ceva mai puțin decât se aștepta în 2022, cu doar 6%, și nu cu un declin de 8,5%, cum se prognoza în urmă cu trei luni.

Războiul din Ucraina, inflația, încetinirea bruscă a creșterii economice în China: "Mai multe șocuri au lovit o economie mondială deja slăbită de pandemie", a precizat FMI.

Prețurile au continuat să crească în întreaga lume. Se preconizează că inflația va ajunge la 8,3% în acest an la nivel mondial (+0,9 puncte față de previziunile din aprilie). Războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente și energie, ceea ce a afectat în special populațiile cele mai sărace.

Ca răspuns, băncile centrale, inclusiv Fed în SUA și BCE în Europa, au început să închidă robinetul de lichidități pentru a limita consumul și a reduce presiunea asupra prețurilor.

Dar acest lucru nu va fi ușor, avertizează FMI: "O politică monetară mai strictă va avea inevitabil costuri economice, dar orice întârziere nu va face decât să le exacerbeze.

Pentru a proteja populațiile cele mai vulnerabile, "un sprijin fiscal țintit (din partea guvernelor) poate contribui la atenuarea impactului", dar fără a spori datoriile publice, întrucât ratele dobânzilor au crescut, avertizează instituția de la Bretton Woods.

Citește și Din 24 august aceste amenzi vor crește de peste 12 ori

Multe riscuri

Pentru 2023, prognoza globală a fost și mai mult retrogradată, pierzând 0,7 puncte, până la 2,9%, în principal din cauza consecințelor luptei împotriva inflației. Iar realitatea s-ar putea dovedi și mai rea, având în vedere numeroasele riscuri pentru economie.

Războiul din Ucraina ar putea crește și mai mult prețurile la energie, iar "o oprire completă a exporturilor de gaze rusești către economiile europene în 2022 ar crește foarte mult inflația la nivel mondial din cauza prețurilor mai mari la energie".

Lupta împotriva inflației s-ar putea dovedi "mai costisitoare decât se aștepta", subliniază FMI, menționând că "riscul de recesiune este deosebit de ridicat în 2023".

Iar înăsprirea condițiilor financiare, prin creșterea ratelor dobânzilor, ar putea duce la supraîndatorare în țările emergente și în curs de dezvoltare. Creșterea globală, care a scăzut cu 3,1% în 2020 ca urmare a Covid-19, și-a revenit cu 6,1% în 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: DCBusiness
Daniel Dăianu
Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...


pixel