Alibaba renunță la cloud și se prăbușește la bursă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursă
Bursă
Gigantul chinez al comerţului electronic renunţă la prima etapă a planului său de restructurare strategică din cauza restricţiilor americane asupra cipurilor informatice. Restul proiectului nu pare a fi pus sub semnul întrebării.

Alibaba face un pas înapoi. Cu ocazia prezentării rezultatelor sale trimestriale joi, gigantul chinez al comerțului electronic a anunțat că renunță la proiectul de divizare a activității sale cloud. (informatique en nuage). O decizie pe care o explică prin „recenta întărire a restricţiilor americane asupra exportului de cipuri informatice de ultimă oră”.

Prezentată în mai, această divizare a fost prima transpunere concretă în practică a amplului plan de restructurare dezvăluit cu două luni în urmă și presupune descompunerea grupului în șase unități independente și transformarea Alibaba în holding. Activitatea cloud, care urma să fie introdusă pe bursă în 12 luni, era evaluată de analişti la 30 de miliarde de dolari.

"Considerăm că o scindare completă a Cloud Intelligence Group ar putea să nu producă efectul de îmbunătăţire a valorii acţionarilor", a precizat Alibaba în comunicatul său de rezultate. Titlul grupului cotat la Wall Street s-a prăbuşit. La ora 17:30, ora Parisului, a pierdut 9,38%, la 78,90 dolari.

Statele Unite încearcă de mai multe luni să limiteze accesul companiilor chineze la tehnologii de vârf, în special prin restricţii la exportul către China al semiconductorilor şi al maşinilor folosite pentru fabricarea lor. Pentru administraţia americană, este vorba de a preveni utilizarea lor de către Beijing în scopuri militare şi de a răspunde ameninţărilor la adresa "securităţii naţionale".

Exportul celor mai performante cipuri, în special cele utilizate pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, este condiționat de acordarea de către autoritățile americane a unei licențe. China a denunţat în mod regulat aceste măsuri, acuzând Washingtonul că vrea să-şi oprească dezvoltarea economică.

Pe lângă activitatea de cloud, proiectul prezentat de Alibaba preconiza separarea activităților sale în comerțul electronic din China (Taobao și Tmall), în vânzarea online la nivel internațional (Lazada), livrarea la domiciliu, logistica, mass-media și divertisment. O modalitate de a le valorifica mai bine, în contextul în care acțiunile grupului de pe Wall Street și-au pierdut trei sferturi din valoare de la anularea de către Beijing a listării la bursă a brațului său armat, Ant Group, în toamna anului 2020.

"Această transformare va permite tuturor companiilor noastre să devină mai agile, să îmbunătățească procesul de luare a deciziilor și să reacționeze mai rapid la schimbările de pe piață", a declarat în martie fostul director executiv Daniel Zhang. Acesta era, de asemenea, prevăzut să preia conducerea viitoarei activități cloud, înainte ca lansarea sa definitivă să fie anunțată în septembrie.

Alibaba a anunţat joi vânzări de 224,8 miliarde de yuani (28,6 miliarde euro) în al treilea trimestru al anului 2023. Această cifră a scăzut uşor faţă de trimestrul precedent - unde s-a stabilit la 234,1 miliarde de yuani - într-o economie chineză agitată, pe fondul crizei pieţei imobiliare. Noul CEO al grupului, Eddie Wu, a salutat totuși în comunicatul grupului "un trimestru solid", reamintind că planul de "reorganizare strategică" nu a fost pus în discuție de întreruperea proiectelor legate de activitatea cloud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel