Alocațiile pentru copii. Adrian Negrescu: Nu irosiți acești bani! Investiții fără bătăi de cap
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Copii / FOTO: Freepik
Copii / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, în exclusivitate pentru DCBusiness despre soluții simple de investiții. El a recomandat ca acești bani să fie priviți ca un ajutor de viitor pentru copii. 

”Banii din alocații sunt extrem de importanți pentru copii prin prisma modului în care îi cheltuim. Îi putem aloca pentru hrană, pentru îmbrăcăminte, pentru încălțăminte, dar cred că cel mai sănătos mod de a cheltui acești bani este să ne gândim la viitor”, a declarat în exclusivitate pentru DCBusiness analistul financiar Adrian Negrescu. 

O soluție practicată de mulți părinți

Ce înseamnă acest lucru? ”Putem să puneți acești bani într-un cont de investiții, într-un cont cu dobândă sau pur și simplu să îi investim în niște acțiuni la fonduri de investiții”, a explicat expertul, subliniind că ”este o soluție pe care tot mai mulți părinți o practică”. 

În acest scop, ei ”discută cu societățile de investiții de pe lângă băncile la care clienți. Iar lunar, banii de alocații se iau automat din cont și se investesc într-un mix de acțiuni sau într-un titlu care emulează, practic, cu topul celor mai performante burse din lume. Astfel, copilul respectiv va ajunge să adune de la lună la lună bani, pentru ca atunci când va termina școala sau când va avea nevoie de bani mai târziu în viață să aibă deja o investiție”, a subliniat analistul financiar. 

Să nu uităm că este vorba despre 18 ani 

Adrian Negrescu a arătat că, deși alocațiile nu reprezintă sume mari, nu trebuie să uităm, totuși, că este vorba despre 18 ani. ”Sunt ani în care investim constant, în fiecare lună. Sunt bani care, după părerea mea, trebuie investiți în acest scop. De ce? Pentru că banii dați pe tot felul de produse, pe lucruri de care nu ai nevoie neapărat se irosesc și nu rămâi cu nimic de pe urma lor. 

Trebuie să ne gândim întotdeauna la viitorul copiilor, la modul în care reușim, practic, să folosim acești bani în interesul lor. Firește, multe depind de veniturile de care dispun familiilor cu copii. Pentru mulți părinți, alocațiile pentru copii reprezintă un ajutor nesperat din partea statului și cred că ar fi nevoie de o indexare a acestor alocații în funcție, măcar, cu rata inflației din acest an, dacă nu mai mult. 

Este mai sănătos și mai simplu

De asemenea, cred că banii aceștia din alocație pot foarte bine să meargă pe titluri de stat, dacă dorim, firește, să facem acest lucru”, a apreciat Adrian Negrescu. Dar, a adăugat el, ”cred că este, totuși, prea mult, pentru a te juca cu banii din alocații pe titluri de stat. Mai sănătos și mai simplu, este să creezi o subscripție automată la un fond de investiții, care să ia banii și să îi investească la un randament oricum mai bun decât inflația în momentul de față”, a recomandat analistul financiar. 

Un start în viață 

El a adăugat că mai există și varianta unui ”depozit automat deschis tot la banca la care ești client, iar banca scoate banii din contul în care primești alocația și transferă automat într-un cont cu dobândă, care poate fi o variantă simplă, optimă și fără bătăi de cap pentru majoritatea părinților. Cred că ideea principală este să acumulezi banii respectivi, să nu îi irosești. Trebuie să te gândești puțin ce va face copilul tău peste 15 sau 18 ani când va avea nevoie de bani pentru un start în viață. Iar banii aceștia adunați lună de lună l-ar putea ajuta să intre la o școală mai bună, să-și cumpere ce are nevoie să aibă un backup financiar în cazul în care noi, părinții, vom fi la pensie sau vom avea probleme financiare. Pe scurt, trebuie să ne gândim la viitor, iar alocația trebuie să reprezinte un ajutor pentru viitorul copiilor”, a subliniat Adrian Negrescu. 

------

Alocațiile de stat pentru copii au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%. În România sunt, potrivit Ministerului Muncii, 3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale și care beneficiază de acest ajutor. 

Valoarea acestor alocații este de: 

- 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale;

- 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.

Conform execuției preliminare a bugetului, MMSS a plătit în anul 2023 suma de 13,26 miliarde de lei pentru alocațiile de stat pentru copii. 

 

DC Media Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna August, Campania ,,DC Educaţia Financiară’’cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel