Propunerea în discuție vizează includerea anumitor activități din sectorul construcțiilor de mașini în categoria locurilor de muncă în condiții speciale, ceea ce ar permite salariaților să se retragă mai repede din activitate.
Prin acest proiectul de act normativ care merge acum la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot, se intenționează să fie introdus în categoria locurilor de muncă în condiții speciale din Legea 263/2010 a sistemului de pensii publice “sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice":
- turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;
- turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriilor de precizie;
- forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă;
- turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți;
- activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni cel puţin 50% din timp în secţiile de producţie respective.
Citește și Deciziile de pensionare. Schimbări importante, aprobate de Camera Deputaților
Dacă va intra în vigoare, propunerea legislativă prevede și faptul ca stagiul de cotizare în condiții speciale de muncă să fie asimilat și perioadei de dinainte de 1 aprilie 2001 pentru cei care au muncit în aceste condiții. Astfel, prevederile propunerii ar urma să se aplice și retroactiv.
În prezent, Legea pensiilor publice prevede că persoanele care și-au desfășurat activitatea în condiții speciale de muncă să beneficieze de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciți în aceste condiții.
De menționat că la Senat a fost înregistat și un alt proiect legislativ, ce urmărește reducerea vârstei standard de pensionare și în funcție de fracțiuni de ani munciți în condiții speciale, nu doar de anii întregi.
Inițiatorii motivează necesitatea adoptării proiectului pentru eliminarea inechităților rămase în legea pensiilor între angajații care au desfășurat activități cu afectarea relativ similară a sănătății, precizează Avocatnet.
În eventualitatea în care va fi adoptat, cel mai devreme în 2022, forma actuală a propunerii legislative prevede ca intrarea în vigoare să aibă loc din anul următor publicării acesteia în Monitorul Oficial, respectiv 2023 (dacă va deveni lege în acest an).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România a obținut astăzi un acord crucial pentru...
Termenul-limită pentru plata...
Salariul minim brut se...
România îndeplinește...
Curs valutar BNR, 27 noiembrie.
Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...
Commerzbank subliniază...
Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...
Moneda rusească s-a depreciat...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Marius Budăi, fost ministru al...
Potrivit Bloomberg, analiza...
Guvernul se reunește astăzi la...
OpenAI, compania din spatele...
Copiii în vârstă de până la 16...
Această măsură vine în...