Alternativa liberalilor la vehiculata introducere a impozitului de 1% din cifra de afaceri

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
PNL are o măsură alternativă la vehiculata introducere a impozitului de 1% din cifra de afaceri, a anunţat Raluca Turcan.

PNL propune o măsură alternativă la vehiculata introducere a impozitului de 1% din cifra de afaceri, impozit redus de 10% pentru partea de profit în plus declarat, raportat la profitul de anul precedent, iar pentru restul obligaţiei fiscale se va achita impozit de 16%, a anunţat, vineri, deputata Raluca Turcan.

"În plus, contribuabilii plătitori de impozit pe profit şi plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, vor beneficia de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat. Dar numai dacă nu înregistrează debite la nivelul bugetului general consolidat", a declarat Raluca Turcan, în timpul unei conferinţe de presă.

Potrivit Ralucăi Turcan, propunerea liberalilor "încurajează operatorii economici să declare în integralitate profiturile, stimulează firmele să plătească la termen obligaţiile fiscale".

"Impactul acestor măsuri asupra veniturilor bugetului general consolidat (pe termen scurt, mediu şi lung) va fi unul puternic pozitiv din următoarele considerente: va genera un stimul puternic pentru declararea, în România, a valorii reale a profitului obţinut, în scopul de a beneficia de cota redusă de impozit pentru diferenţa de profit; Va determina scăderea "exportului" profiturilor în zone fiscale avantajoase (cote mai reduse de impozitare), pentru că va fi mai avantajoasă declararea profitului impozabil şi plata impozitului în România; Profitul impozabil suplimentar declarat în anul n+1 (mai mare decât în anul anterior - n) şi impozitat cu 10%, va fi impozitat în anul n+2 cu 16%, determinând o creştere semnificativă a veniturilor bugetare din impozitul pe profit pe termen lung", a mai spus Raluca Turcan.

Turcan consideră că "orice contribuabil care doreşte ca în anul n+2 să beneficieze din nou de cota de 10%, va trebui să obţină, să calculeze şi să declare un impozit şi mai mare decât în anul n+1, iar cota de 10% se va aplica doar pentru profitul suplimentar din anul n+2. Contribuabilii care nu declară impozite mai mari decât în anul precedent vor plăti în continuare doar cota de impozit de 16%. Bonificaţia de 10% nu reprezintă doar un tratament non-discriminator faţă de bonificaţia de care beneficiază persoanele fizice pentru plata anticipată a obligaţiilor fiscale (impozite locale), ci şi un stimul suplimentar pentru respectarea calendarului trimestrial de încasări bugetare, în vederea acoperirii, în timp real, a surselor de finanţare pentru cheltuielile bugetare. Ori de câte ori decidenţii guvernamentali au considerat că prin majorări m ale regimului de impozitare şi prin măsuri coercitive vor fi obţinute venituri bugetare suplimentare, s-a dovedit a fi o eroare".

Fostul vicepremier Raluca Turcan a mai declarat că: "realitatea economică a demonstrat contrariul - ori de câte ori s-au aplicat măsuri de simplificare şi bonificaţii fiscale, conformarea fiscală voluntară a crescut, iar nivelul încasărilor din venituri fiscale la bugetul general consolidat s-a majorat. Ar fi deosebit de grav să se adopte, din nou, măsuri eronate, orientate către companiile cu capital străin, sub false argumente naţionaliste şi într-o simplă şi eronată logică electorală. Datele furnizate de Banca Naţională a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României arată foarte clar faptul că investiţiile străine au pondere covârşitoare în economia naţională, că zeci de mii de firme româneşti depind de comenzile marilor companii străine, că zeci de mii de firme au apărut şi s-au dezvoltat graţie companiilor străine, că sute de mii de locuri de muncă superioare sunt asigurate în aceste companii şi că salturile tehnologice ale economiei României au fost sprijinite de transferurile de know how şi tehnologie realizate de firmele străine.Mai mult decât atât, un tratament diferenţiat al operatorilor economici contravine atât Constituţiei României, cât şi Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană." 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Trump. Foto: Pexels.com
Industrie / Sursa: Freepik.com
Palatul CEC

CEC Bank aniversează 160 de ani

CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...

Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Thyssenkrupp / FOTO: Wikipedia

Thyssenkrupp va concedia sau externaliza 11.000 de angajați

Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP

pixel