Alternativa SUA la uriașul proiect al Chinei: Bani americani vs banii Beijingului

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
SUA
SUA
Statele Unite vor să ofere finanțare țărilor mai puțin bogate și speră să fie ajutate în această nouă misiune de G7 și Banca Mondială în cadrul Parteneriatului pentru Infrastructură și Investiții Globale, program dotat cu 600 de miliarde.

Din septembrie, Parteneriatul pentru Infrastructură și Investiții Globale (PGI) are cont pe rețeaua X (fostul Twitter) gestionat de guvernul american. Acest program condus de coordonatorul special Helaina Matza, un înalt oficial la Ministerul Afacerilor Externe, este replica americană a noilor drumuri ale mătăsii, uriașul proiect angajat de Beijing - aproape 1.000 de miliarde de dolari investite în țările din Sud global începând din 2013, însoțite de împrumuturi, pentru a consolida prezența Chinei.

Statele Unite nu au pornit singure în asaltul împotriva Drumurilor Mătăsii. În 2022, Washingtonul a lansat au lansat IGP împreună cu țările dezvoltate din G7. Inițial, inițiativa urma să se numească „Build Back Better World”, aluzie la giganticul proiect keynesian de redresare a economiei americane „Build Back Better”, dar a devenit, într-un final, ”Inflation Reduction Act”. 

Scopul Statelor Unite este ca, alături de partenerii din G7, să mobilizeze 600 de miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru investiții în infrastructură „menite să facă viața mai bună pentru oamenii din întreaga lume, investiții care vor consolida și diversifica lanțurile noastre de aprovizionare și care vor promova interesele comune pe linie de securitate națională”, a detaliat Departamentul de Stat pe site-ul său.

Alternativă la un program de „confiscare”

Această „politică industrială” de care „beneficiază Statele Unite, Europa, fiecare țară”, constituie alternativa la Drumurile Mătăsii, care nu sunt altceva decât „un program de îndatorare șide  confiscări”, explica președintele american Joe Biden în iunie, la o conferință comuncă cu premierul britanic, Rishi Sunak.

Investiția în cadrul IGP se dorește a fi „strategică, ghidată de valori și cu standarde înalte de calitate”, a mai precizat Departamentul de Stat. Unele dintre proiectele Drumului Mătăsii au fost criticate pentru impactul lor negativ asupra mediului și a drepturilor lucrătorilor, uneori cu acuzații de corupție.

Căi ferate și centre de date

Până în mai, Statele Unite au mobilizat 30 de miliarde de dolari în granturi și finanțare federală pentru IGP. A răspuns la apelul liderului de la Casa Albă De asemenea, sectorul privat a răspuns, în special banca Citi și fondul Global Infrastructure Partners.

Banca Mondială va avea un rol important. Joe Biden a cerut Congresului un pachet de 25 de miliarde de dolari noi finanțări pentru această instituție în fruntea, coordonator fiind numit Ajay Banga. Se preconizează 200 de miliarde de noi împrumuturi multilaterale în următorul deceniu.

Unul dintre principalele proiecte ale PGI este Coridorul Lobito, în valoare de 250 de milioane de dolari, o cale ferată care leagă portul maritim angolez cu același nume de Republica Democrată Congo și Zambia. Statele Unite vor finanța, de asemenea, două proiecte de ferme solare în Angola, în valoare de 900 de milioane de dolari, și vor investi 300 de milioane de dolari în centre de date din Ghana. Sunt analizate oportunități de extindere a rețelelor wireless în India și Africa, unde chinezii ZTE și Huawei au semnat o serie de contracte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

O nouă Linie Electrică Aeriană de înaltă tensiune, aproape de finalizare
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Unitate de reciclare a deșeurilor / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR

pixel