Altfel de numere de înmatriculare pentru mașinile electrice
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mașinile cu emisii zero vor avea altfel de numere de înmatriculare / Foto: Unsplash
Mașinile cu emisii zero vor avea altfel de numere de înmatriculare / Foto: Unsplash
Autovehiculele electrice din România vor avea altfel de numere de înmatriculare.

Conform unei noi propuneri legislative, autovehiculele cu emisii zero de CO2 din țara noastră vor avea numere de înmatriculare care vor avea cifrele și literele de culoare verde.

Prin autovehicule cu emisii zero de CO2 sunt cele pur electrice și cele alimentate cu hidrogen.
Unul dintre motivele apariției măsurii este că autovehiculele care vor deține numere verzi de înmatriculare vor putea fi mai ușor de identificat.

Citește și: Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au fost modificate. Se dau mai mulți bani

Mai mult, aceste autovehicule vor putea beneficia și de alte facilități precum reduceri de taxe, acces pe benzile de autobuz, intrare gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare, se arată în textul proiectului.

Introducerea numerelor verzi de înmatriculare a fost stabilită în toamnă printr-o hotărâre de Guvern care a modificat Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier. Practic, proiectul de ordin va fi o punere în aplicare a măsurii date de Executiv.

Prin programul Rabla Plus, care este subvenționat de stat,  se pot obține până la 51.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou alimentat cu hidrogen, dacă cei interesați vor duce la casat două mașini uzate.

Importuri masive de mașini second hand

Din păcate piaţa maşinilor second hand din import a crescut, anul trecut, în România, cu 3,73% faţă de 2020, până la 395.759 de unităţi înmatriculate, în condiţiile în care pe segmentul maşinilor noi s-a consemnat o scădere de 4,56%, de la an la an, reiese dintr-o analiză realizată de o platformă online de anunţuri auto.

Conform sursei citate, în cazul autovehiculelor noi, în 2021, cea mai bună lună a fost august, cu peste 16.000 de unităţi lansate în circulaţie, în timp ce luna cea mai slabă a fost ianuarie, când abia s-a trecut de 6.000 de maşini.

De asemenea, o evoluţie interesantă s-a înregistrat în intervalul martie - august, când a existat o creştere de peste 10-15% a vânzărilor de maşini noi în România.

Ulterior, din septembrie şi până în noiembrie, piaţa a scăzut faţă de 2020, "mai ales din cauza crizei semiconductorilor, care a făcut ca unele modele auto să fie livrate cu întârzieri mai mari de 6 luni", notează Autovit.ro.

În cele din urmă, însă, anul 2021 s-a încheiat cu un total de 121.208 de maşini noi înscrise în circulaţie, nivel apropiat de cel consemnat în 2020, respectiv 127.000 de unităţi noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel