Amânarea ratelor, măr otrăvit? Vasilescu: ”Pentru cei care vor să-și bată singuri cuie în talpă”
Autor: Delia Gheață | 10 aug 2022, 15:03
Traversăm o criză multiplă
Traversăm o criză multiplă
EXCLUSIV
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre actuala criză pe care o traversează omenirea, dar și despre amânarea ratelor bancare.

Această criză este mai grea decât cele traversate deja de societatea mondială? 

”Dacă luăm vocile importante ale lumii și facem analiza definițiilor pe care ei le-au dat acestei crize, o să vedem că au comparat criza cu un război înainte ca războiul să înceapă, efectiv, în Ucraina. Asta pe de o parte. Iar pe de altă parte, chiar președintele FED-ului (Rezerva Federală a SUA, n.r.) a spus că omenirea se confruntă, de la criza din 1929-1933, cu cea mai gravă criză pe care o suportă omenirea.

Este o criză multiplă, pentru că este o criză care lovește societatea, este o criză care provoacă moarte, este o criză care provoacă criză economică, criză socială și a provocat și criza energetică. Deci este un complex de crize într-una singură”, a subliniat Adrian Vasilescu într-un interviu acordat în exclusivitate DCNews și DCBusiness. 

Amânarea ratelor, este un măr otrăvit pentru români sau este o măsură bună?

”În primul rând, trebuie să avem în vedere intenția. Iar intenția este clară”, a spus consilierul guvernatorului BNR. Potrivit explicațiilor sale, ”ea reprezintă o posibilitate pentru oamenii care au intrat în necaz și au ajuns în situația de a nu-și putea plăti ratele, de a intra în conflict cu băncile. Pentru ei, în primul rând, s-a luat această măsură. Au fost chiar atenționări și de la Banca Națională, și de la Guvern, și din alte părți, că nu e bine să se repeadă oamenii și să-și amâne ratele numai pentru că pot să o facă. Ci să o facă numai dacă sunt foarte strâmtorați și dacă au posibilitatea ca, în câteva luni, mai precis în nouă luni, au posibilitatea de a-și redresa situația financiară, atunci merită să recurgă la această amânare a ratelor. Altfel, nu e bine să o facă. Deci, dacă amânarea poate fi un măr otrăvit, poate fi un măr otrăvit numai pentru care vor să-și bată singuri cuie în talpă”, a spus consilierul guvernatorului BNR. 

Citește și Discursul lui Isărescu. Negrescu: Să compari inflația din România cu cea din zona euro este o prostie

Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat, pentru DCBusiness, discursul guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, subliniind, printre altele, că, din păcate, în loc să vină cu soluții, BNR și guvernanții se mulțumesc doar să constate. 

”Banca Națională a ratat ținta de inflație, a ratat stabilitatea prețurilor, a ratat posibilitatea de a tempera, oarecum, acest iureș al creșterilor de dobândă. Faptul că Mugur Isărescu vine și constată, practic, aceste lucruri, ne întărește faptul că inclusiv la Banca Națională nu a existat o strategie, nu au existat niște măsuri care să preîntâmpine această problemă cu care ne confruntăm și care afectează, din păcate, veniturile tuturor românilor”, a declarat Adrian Negrescu.

Pe banii noștri ne-am fi dorit altceva  

Analistul a subliniat că, în timp ce noi toți traversăm o ”perioadă în care puterea de cumpărare a scăzut drastic, în care românii își drămuiesc banii de la o zi la alta, Banca Națională, la fel cum fac și guvernanții, constată ca avem cele mai mari dobânzi din Europa, că plătim facturi uriașe la energie și la gaze, că viața este din ce în ce mai scumpă. Nu cred că pe banii contribuabililor, pe banii noștri, din taxele și impozitele noastre ne-am fi dorit să avem niște oameni care doar constată problemele cu care se confruntă economia. Pe banii noștri am fi dorit să avem oameni care să acționeze și să ia decizii pentru a nu se ajunge în această situație în care ne aflăm acum”, a adăugat expertul financiar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe