Amazon și Microsoft se bat pentru 10 miliarde de dolari
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rare au fost situațiile în care o cerere de depunere de oferte venită din partea Pengatonului să stârnească atâta agitație. Lansată cu mai multe luni întârzie, prima etată a operațiunii de debuntat, în sfârșit. Miza este un contract care ar putea atinge 10 miliarde de dolari (8,6 miliarde de euro) pe zece ani, pentru a adăposti o parte din datele ministerului american al apărării în ”cloud computing”. Cele mai mari șanse par să aparțină giganților Amazon și Microsoft.

În opinia analistului Rick Holgate, de la cabinetul Gartner, cele două grupuri din Seattle sunt singurele care ”pot furniza un serviciui de cloud de asemenea amploare”. Pentagonul dorește să aleagă un furnizor unic pentru tot contractul, cunscut sub acronimul JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure). În cererea sa pentru depuneri de oferte, document care numără peste 1300 de pagini, Pentagonul enumerează numeroase criterii tehnologice și financiare care, în opinia expertului, ar trebui să elimine din cursă alți pretendenți, precum IBM și Oracle.

Printre altele, Google și-a retras deja oferta. Mastodontul internetului și-a justificat decizia invocând noile principii în domeniul inteligenței artificiale, care interzice, printre altele, implicarea în dezvoltarea de armament nou.

Cine va câștiga, într-un final, această cursă, se va afla în primăvara anului viitor. Deși, procedura ar putea fi întârziată de recursurile depuse de IMB și Oracle la Government Accountability Office, ceva de genul Curții de conturi. Cele două societăți reclamă, printre altele, opțiunea furnizorului unic, motivată de Pentagon prin rațiuni de eficiență și securitate.

În fața Microsoft, Amazon Web Services pornește cu un puternic avans. Pionieră în domeniul ”cloud”, filiala gigantului comerțului online a obținut deja contracte importante pentru agenții federale americane, în special cu CIA. De altfel, ea este singura care dispune de autorizațiile necesare pentru a găzdui date sensibile ale guvernului SUA.

Elementul de incertitudine îl constituie impactul relațiilor deloc strălucite cu președintele Donald Trump. E adevărat că oficialii de la Casa Albă s-au grăbit să asigure că șeful administrației americane nu este implicat în procesul de decizie. ”Dar el s-a amestecat deja în alte contracte”, amintește Rick Holgate.

Contractul JEDI reprezintă o etaă importantă pentru ministerul apărării, care marchează tranziția spre ”cloud”. Pentagonul dorește să profite de progresul Inteligenței Artificiale pentru a analiza mai multe date, furnizând, astfel, soldaților săi informații în timp real.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel