Amazon închide numeroase depozite și abandonează planurile de extindere
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Amazon va concedia 10.000 de angajați pe fondul "celei mai mari reduceri de personal" din istoria firmei
Amazon va concedia 10.000 de angajați pe fondul "celei mai mari reduceri de personal" din istoria firmei
Amazon.com este obligată să își restrângă activitatea pe fondul adâncirii crizei economice pentru prima oară din istoria sa.

Compania americană a hotărât să își operațiunile în plin proces de expansiune pe fondul încetinirii creșterii vânzărilor, a închis zeci de facilități existente și a renunțat la altele care erau în plan să fie deschise în SUA, potrivit unei firme de consultanță în domeniul imobiliar, citat de Bloomberg.

MWPVL International Inc. care urmărește amprenta imobiliară a Amazon, estimează că firma fie a închis, fie a anulat planurile de deschidere a 42 de depozite, totalizând aproape 25 de milioane de metri pătrați de spațiu utilizabil. Potrivit MWPVL, compania a amânat deschiderea a încă 21 de locații, totalizând aproape 28 de milioane de metri pătrați. Gigantul comerțului electronic a anulat, de asemenea, câteva proiecte europene, majoritatea în Spania, a precizat firma. 

Închideri anunțate

Chiar în această săptămână, Amazon a avertizat oficialii din Maryland că intenționează să închidă luna viitoare două stații de livrare în apropiere de Baltimore, care are peste 300 de de angajați. Mișcările reprezintă un contrast izbitor cu anii precedenți, când cea mai mare companie de comerț electronic din lume intra de obicei în toamnă grăbindu-se să deschidă noi facilități și să angajeze mii de muncitori pentru a se pregăti pentru sezonul cumpărăturilor de sărbători. 

Maria Boschetti, o purtătoare de cuvânt a Amazon, a declarat că este ceva obișnuit pentru companie să exploreze mai multe locații în același timp și să facă ajustări "în funcție de nevoile din întreaga rețea". 

"Cântărim o varietate de factori atunci când decidem unde să dezvoltăm viitoarele locații pentru a servi cât mai bine clienții", a spus Maria Boschetti în-un e-mail. "Avem zeci de centre de depozitare, centre de sortare și stații de livrare în construcție și în evoluție în întreaga lume." 

Închiderile din Maryland fac parte dintr-o inițiativă de a muta activitatea în clădiri mai moderne, spune Amazon. "Ne uităm în mod regulat la modul în care putem îmbunătăți experiența pentru angajații, partenerii, șoferii și clienții noștri, iar acest lucru include modernizarea infrastructurii noastre", a declarat Boschetti. "Ca parte a acestui efort, vom închide stațiile noastre de livrare din Hanover și Essex și vom oferi tuturor angajaților posibilitatea de a se transfera la mai multe stații de livrare diferite din apropiere." 

În al doilea trimestru, forța de muncă a Amazon s-a redus cu aproximativ 100.000 de locuri de muncă, ajungând la 1,52 milioane, cea mai mare contracție de la un trimestru la altul din istoria companiei. 

De asemenea, compania din Seattle a căutat să subînchirieze cel puțin 10 milioane de metri pătrați de spațiu de depozitare, a raportat Bloomberg în luna mai. 

Pandemia a dus la o expansiune fără precedent

Când americanii s-au îmbulzit la cumpărături online în timpul pandemiei, Amazon a răspuns prin dublarea dimensiunii rețelei sale logistice într-o perioadă de doi ani, o dezvoltare rapidă care a depășit-o pe cea a rivalilor și partenerilor precum Walmart Inc., United Parcel Service Inc. și FedEx Corp. 

Pentru o perioadă de timp Amazon deschide un nou depozit undeva în SUA la fiecare aproape 24 de ore.

CEO-ul Amazon, Andy Jassy, declara în vară că, la începutul anului 2021, compania a decis să construiască la limita superioară a previziunilor sale privind cererea cumpărătorilor, optând mai degrabă pentru a avea prea mult spațiu de depozitare decât pentru a avea prea puțin. 

Perspective proste în relația cu sindicatele

Reprezentanții MWPVL au spus că majoritatea închiderilor anunțate în acest an sunt stații de livrare, clădiri mai mici care predau șoferilor articole deja ambalate. Printre facilitățile care au fost anulate se numără mai multe depozite planificate, depozite gigantice care conțin milioane de articole. MWPVL estimează că Amazon operează peste 1.200 de facilități logistice, mari și mici, în întreaga SUA.

Strângerea și mai tare a curelei ar putea complica relațiile deja tensionate ale Amazon cu sindicatele. La începutul acestui an, un sindicat nou înființat de un muncitor concediat de Amazon a obținut o victorie istorică într-un depozit al companiei din Staten Island, New York. Un oficial federal din domeniul muncii a respins joi încercarea Amazon de a anula rezultatul. Luna trecută, lucrătorii de la o unitate Amazon de lângă Albany, New York, au depus o petiție pentru a organiza alegeri sindicale acolo. 

Cât de mult trebuie Amazon să se restrângă este greu de evaluat, unii analiști apreciind că spațiul suplimentar va fi util în timpul sărbătorilor de Crăciun. 

Secretul murdar din spatele preluării Roomba de către Amazon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel