Amazon, profit de 44 mld. € în Europa. Impozit plătit, ZERO
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Amazon majorează salariile pentru a reuşi să găsească încă 125.000 de angajaţi
Amazon majorează salariile pentru a reuşi să găsească încă 125.000 de angajaţi
Gigantul american Amazon nu a plătit în 2020 niciun impozit pe profit în Europa, în contextul în care compania a raportat vânzări de aproximativ 44 de miliarde de euro, scrie The Guardian

Conform unui document citat de publicaţia britanică, divizia din Luxemburg a Amazon, care supraveghează operaţiunile din ţările europene, a înregistrat anul trecut pierderi de 1,2 miliarde de euro şi nu a plătit astfel nicio taxă.

Pe lângă faptul că firma lui Jeff Bezos nu a plătit niciun impozit pe profit, societatea a primit o deducere de 56 de milioane de euro pe care o poate folosi pentru a scădea taxele atunci când va raporta profituri.

În plus, compania a acumulat până acum deduceri de 2,7 miliarde de euro, urmând să le folosească pe viitor pentru a-şi scădea din nou nivelul de impozite.

În 2017, Comisia Europeană a dezvăluit că Luxemburgul i-a oferit firmei cel puţin 250 de milioane de dolari în avantaje fiscale, catalogate drept ajutoare ilegale de stat. Luxemburg încearcă acum să întoarcă decizia Comisiei, aflându-se în plin proces cu autorităţile de la Bruxelles.

Jeff Bezos mai depășește un record și-l lasă în urmă pe Elon Musk

„Dacă UE ar dispune de un simulacru de decenţă, ar trebui să trimită o troică la Luxemburg şi băncile ar trebui să fie închise. Dar, bineînţeles, fac acest lucru doar oamenilor din ţările pe care le sărăcesc în numele lorzilor tehnofeudali, care îşi ascund averile în Luxemburg”, spune economistul Yanis Varoufakis, potrivit Euronews.

Amazon nu este singura companie majoră care a fost acuzată că a evitat să plătească impozite, de vreme ce Facebook, Netflix, Google, Apple şi Microsoft au fost învinuite de ocolirea unor taxe globale de 100 de miliarde de dolari în ultimii zece ani, conform unui raport al Fair Tax Foundation.

„Am investit în Europa peste 78 de miliarde de dolari din 2010, iar o bună parte din investiţie a mers în infrastructura care creează mii de joburi no, generează venituri fiscale semnificative şi susţine micile firme europene”, au declarat reprezentanţii Amazon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...


pixel