„Prezentul proiect de act normativ are în vedere instituirea unui cadru normativ necesar, eficient, favorabil și decent pentru protecția, siguranța vieții și respectarea, în condiții de egalitate și nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli și afecțiuni alergice, precum și ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice”, explică deputatul PSD, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Inițiativa legislativă propune înființarea Registrului național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice. Astfel, în termen de cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Sănătății înființează, printr-un ordin acest Registru, care va deveni funcționat în maximum un an de la intrarea în vigoare a actului normativ citat de Mediafax.
Registrul național va institui responsabilitatea pentru medicii alergologi să introducă persoanele diagnosticate în cadrul Registrului și să îl modifice în funcție de diferitele evoluții ale afecțiunilor pacienților, mai arată proiectul de lege. Registrul reprezintă o aplicație informatică în cadrul unei platforme online, care conține evidența tuturor persoanelor diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice. Registrul este completat și actualizat de către medicul alergolog.
Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul Educației controlează aplicarea prevederilor legale privind protecția persoanelor cu alergii înscrise în Registrul național.
Citește și Amenzi de până la 2900 de lei. Pentru anumiți șoferi
Totodată, pentru copiii diagnosticați cu boli și afecțiuni alergice sau cei care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticați cu alergii, dovedite prin adeverință medicală, instituțiile de învățământ preșcolar și școlar „au obligația să asigure după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul sau posibilitatea pentru familie, părinți, tutore sau reprezentant legal de a aduce în respectivele unități alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual”, potrivit proiectului.
Aceste instituții „au posibilitatea de pregătire a porțiilor individuale de hrană se asigură de faptul că mesele conțin ingredientele corespunzătoare fișei cu alimente alergene ale fiecărui copil, înmânată de familia / părinții / tutorele / reprezentantul legal al copilului”.
Excepție de la această obligație fac instituțiile care „dau posibilitatea familiei / părinților / tutorelui / reprezentantului legal de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiționarea acestora în niciun fel”, conform sursei citate.
Obligația de a asigura, după caz, toate mesele, potrivit programului, o au și instituțiile de învățământ universitar, pentru studenții diagnosticați cu alergii, care pot dovedi acest lucru prin adeverință medicală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...