Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Termenul până la care proprietarii locuințelor care sunt dotate cu fose septice trebuiau să se înregistreze la primării a expirat.
Temenul a expirat pe data de 30 octombrie, termen care este prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022 iar amenzile nu sunt deloc mici, acestea putând ajunge până la 10.000 de lei.
Una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor, se referă la implementarea directivei europene privind epurarea apelor uzate urbane.
În expunerea de motive se explica faptul că dificultățile de implementarea acestei directive au fost determinate de gradul redus de asigurare a serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurare, uzura fizică și morală a infrastructurii aferente și costurile deosebit de mari implicate de respectarea cerințelor europene.
Câți români sunt conectați la rețelele de apă/canal
Rata de conectare a populației la servicii de canalizare este de 55,8%, fiind cea mai scăzută dintre țările UE. Diferențele dintre zonele urbane și cele rurale sunt foarte mari: în timp ce municipalitățile mai mari se apropie de respectarea standardelor UE, comunitățile mai mici (în special în zonele rurale) înregistrează o întârziere considerabilă.Gradul scăzut de conectare se explică prin proporția mare și densitatea foarte scăzută a populației rurale comparativ cu restul țărilor europene (în România conectarea unei gospodării din zona rurală costă mult mai mult datorită distanțelor mari între proprietăți).
De asemenea, procentul de conformare cu prevederile directivei este foarte mic deoarece în majoritatea aglomerărilor umane, inclusiv în cele mari și foarte mari, cu peste 10.000 locuitori echivalenți, rata de conectare la rețeaua de canalizare nu este de 99%. Mai mult, trebuie menționat faptul că îmbunătățirea operării sistemelor de apă și apă uzată, cu impact asupra nivelului de conformare cu directivele UE, implică și folosirea la capacitate maxima a infrastructurii deja realizate, prin conectarea utilizatorilor la rețele de apă și/sau de canalizare realizate și puse in funcțiune. Astfel, ar trebui să existe obligativitatea utilizatorilor de a se racorda în special la sistemele publice de canalizare existente, dacă nu dețin un sistem individual de colectare și epurare corespunzător, care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural.
Această cerință de conectare la sistemele publice de canalizare existente are, de asemenea, și un impact asupra protecției mediului, îndeplinindu-se astfel mai multe cerințe de eficientizare și conformare.În acest context, o soluție viabilă, în special în aglomerările din mediul rural, este realizarea și exploatarea de sisteme individuale adecvate așa cum prevede directiva și reglementările naționale. Realizarea acestor sisteme se va autoriza acolo unde nu este fezabilă construirea unui sistem public de canalizare și trebuie să asigure același nivel de protecție a mediului ca și sistemul public.
Conform hotărârii de guvern primăriile au obligația de a ființa și întreține un registru de evidență a acestor sisteme individuale de pe raza UAT-urilor. Proprietarii acestor sisteme individuale - aici intră în fosele septice bazinele vidanjabile - persoane fizice sau juridice au obligația de a se înscrie în acest registru. Prin înscriere se va putea urmări când se face vidanjarea, dacă aceasta se face cu firme autorizate și unde sunt descărcate aceste ape uzate.
Comisarii de mediu vor începe chiar din această săptămână verificările în teren pentru a vedea stadiul în care se află registrele care trebuiau întocmite de primării.
Citește și:
Guvernul vrea să dispară closetul din fundul curții. Programul ”Prima conectare la apă și canalizare”
Guvernul are prevăzută în Programul Național de Redresare și Reziliență și conectarea gospodăriilor din România la sistemele de apă și canalizare.
”Măsura vizează sprijinirea familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare”, se spune în textul documentului.
În propunere se spune că investiția va fi gestionată de către AFM printr-un program de lucrări de branșare / racordare a gospodăriilor vulnerabile la rețelele existente.
După calculele Guvernului, programul investițional se va ridica la 168 mil. euro și va fi implementat de autoritățile locale prin operatorii publici de apă și canalizare care administrează sistemele edilitare vizate.
Programul va finanța costurile suportate și justificate conform prevederilor legale de către autoritățile contractante fără depășirea nivelului de 2000 de euro / gospodărie. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...