Amenzile auto cresc de la 1 ianuarie 2024
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Cod rutier 2021. Ar putea apărea noi schimbări. OMS vine cu noi propuneri
Cod rutier 2021. Ar putea apărea noi schimbări. OMS vine cu noi propuneri
Ministerul de Interne propune o nouă Ordonanță de Urgență prin care se vor modifica, printre altele amenzile rutiere.

În expunerea de motive, se spune, printre altele că este necesară o astfel de modificare din cauza comportamentului actual în trafic al unor șoferi astfel că ”se impune atât reevaluarea de urgență a unora dintre aceste instrumente juridice, cât și reglementarea altora noi, astfel încât legislația să poată impune în mod clar și eficient respectarea regulilor de circulație printr-o varietate de mijloace care să conducă la reducerea numărului accidentelor de circulație și a consecințelor acestora, inclusiv prin utilizarea capabilităților administrației publice locale pentru constatarea unor abateri grave la regimul rutier și prin implicarea societății civile în procesul de semnalare a unor abateri grave la regimul rutier”.

Schimbările propuse în modul de calcul al valorii punctului-amendă au ca scop principal înlăturarea practicii de limitare anuală a acestei valori, se mai explică în document.

În mod concret, viitoarea ordonanță va aduce modificări Codului Rutier, astfel încât valoarea unui punct-amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Până în prezent, Codul Rutier prevedea că un punct-amendă reprezenta 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit de Guvern.

Practic, această modificare va duce la o reducere a valorii punctului-amendă de la 10% la 5% din salariul minim brut pe țară. Cu toate acestea, după implementarea schimbării și eliminarea plafonării anuale, valoarea punctului-amendă va crește la 165 de lei (5% din 3.300 de lei, care este nivelul actual al salariului minim).

Valoarea punctului-amendă a fost menținută la același nivel din 2017, prin decizii repetate ale Guvernului, plafonându-se la 145 de lei. Ultima plafonare, valabilă până la finalul anului, a fost stabilită prin Ordonanța de Urgență nr. 168/2022.

Modificarea modului de calcul al punctului-amendă este programată să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, aceeași dată la care va expira și plafonarea anuală, ceea ce va duce la creșterea valorii punctului-amendă la 165 de lei, în cazul în care salariul minim se menține la același nivel.

În funcție de încălcările Codului Rutier, șoferii vor fi amendați pentru contravenții rutiere astfel:

Clasa I: Două sau trei puncte-amendă (echivalentul a 290 sau 435 de lei).

Clasa a II-a: Patru sau cinci puncte-amendă (echivalentul a 580 sau 725 de lei).

Clasa a III-a: De la șase la opt puncte-amendă (între 870 și 1.160 de lei).

Clasa a IV-a: De la nouă la 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei).

Clasa a V-a: De la 21 la 100 de puncte-amendă (între 3.045 și 14.500 de lei) - această clasă se aplică doar persoanelor juridice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel