Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
"În ultima perioadă, tot mai mulţi utilizatori folosesc amplificatoare de semnal 2G/3G/4G cu intenţia de a beneficia de un semnal mai bun. Din păcate însă, dacă astfel de echipamente sunt neconforme sau sunt puse în funcţiune fără acordul operatorului, acestea pot provoca interferenţe prejudiciabile atât celorlalţi utilizatori din aria de acoperire, cât şi furnizorilor. Totodată, trebuie precizat că folosirea acestui tip de echipament presupune utilizarea spectrului de frecvenţe radio şi nu se poate face decât de către operatorul care deţine licenţa de utilizare a spectrului. Pentru că folosirea unor astfel de echipamente, neconforme sau fără acordul operatorului, ia amploare de la un an la altul, atenţionăm utilizatorii că riscă sancţiuni conform legislaţiei în vigoare", a declarat Cristin Popa, director executiv monitorizare şi control din cadrul ANCOM, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.
ANCOM explică faptul că serviciul de telefonie mobilă funcţionează prin propagarea undelor radio, care poate fi afectată de diferite obstacole (clădiri, tuneluri, dealuri, păduri, lacuri sau condiţii meteo), tipul telefoanelor folosite, numărul de apeluri iniţiate în acelaşi timp de mai multe persoane etc. Amplificatoarele de semnal (denumite şi repetoare) sunt echipamente menite să preia semnalul emis de furnizorii de servicii de comunicaţii mobile din exteriorul clădirilor pentru a-l amplifica în interiorul acestora, oferind o putere îmbunătăţită a semnalului radio.
Ce riscă cei care au cartele telefonice preplătite
"Dacă un amplificator de semnal nu are aplicat pe el marcajul CE, acesta este neconform. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcţiune pe teritoriul României, el poate produce interferenţe care perturbă buna funcţionare a serviciilor de telefonie mobilă. Astfel, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup. În cazuri extreme, interferenţele cauzate de echipamentele neconforme pot afecta apelarea numărului de urgenţă 112", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, dacă în 2016 au fost localizate şi confiscate 7 astfel de amplificatoare de semnal neconforme, în 2017 numărul acestora a ajuns la 68, în 2018 - la 132, iar în prima jumătate a acestui an au fost localizate 44 de amplificatoare fără marcaj CE aplicat, care au provocat interferenţe prejudiciabile.
Astfel, ANCOM subliniază că utilizatorii care folosesc amplificatoare de semnal 2G/3G/4G trebuie să verifice existenţa marcajului CE pe aparat, iar în cazul în care acesta lipseşte, aparatul trebuie scos din funcţiune. În cazul în care cei care deţin echipamente neconforme continuă să le folosească, încalcă astfel prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, riscând sancţiuni cuprinse între 500 şi 5.000 lei.
În acelaşi timp, pentru că folosirea amplificatoarelor de semnal (chiar dacă sunt conforme şi au marcaj CE) presupune utilizarea spectrului de frecvenţe, acestea pot fi puse în funcţiune numai cu acordul operatorilor de telefonie mobilă care deţin licenţa de utilizare a spectrului de frecvenţe radio.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructura şi a inovaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...