Avertisment dur de 1 Mai. Coșea: România nu-și mai permite vacanțe, doar iluzii!
Profesorul Mircea Coșea critică...
Potrivit Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2778/2020 privind competența de exercitare a verificării situației fiscale personale și a activităților preliminare acesteia, cu modificările și completările ulterioare și Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3632/2020 privind stabilirea unor competenţe de efectuare a verificării documentare, Direcţia generală control venituri persoane fizice din cadrul aparatului propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală:
a) realizează activitățile preliminare verificării situației fiscale personale:
- analiza de risc pentru identificarea persoanelor fizice cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile;
- notificarea de conformare a persoanelor fizice cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile;
- selectarea și întocmirea programelor de activitate pentru verificarea situației fiscale personale;
b) realizează activitățile preliminare verificării documentare:
- analiza de risc pentru identificarea persoanelor fizice cu risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile;
- selectarea și întocmirea programelor de activitate pentru verificarea documentară realizată de structurile cu atribuții de verificare a situației fiscale personale;
c) realizează acțiuni de verificare a situaţiei fiscale personale/verificare documentară.
Verificarea situaţiei fiscale personalea persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit, prevăzută la art. 138 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate de organul fiscal având ca obiect examinarea totalităţii drepturilor şi a obligaţiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie şi a altor elemente relevante pentru stabilirea situaţiei fiscale reale a persoanei fizice verificate. Verificarea situaţiei fiscale personale se efectuează cu colaborarea persoanei fizice verificate.
Durata efectuării verificării situaţiei fiscale personale este stabilită de organul fiscal central şi nu poate fi mai mare de 270 de zile calculate de la data începerii verificării fiscale.
Inaintea desfăşurării verificării situaţiei fiscale personale, organul fiscal central are obligaţia să înştiinţeze, în scris, persoana fizică supusă verificării în legătură cu acţiunea care urmează să se desfăşoare, prin transmiterea unui aviz de verificare, al cărui conținut este aprobat prin Ordin al Președintelui ANAF.
Riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă. Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei.
Veniturile declarate cât și veniturile estimate ca fiind realizate de persoana fizică în perioada analizată se determină, în principal, pe baza următorilor indicatori fiscali şi patrimoniali:
a) veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori;
b) creşterile sau descreşterile elementelor patrimoniale ale persoanei fizice;
c) cheltuielile personale efectuate;
d) fluxurile de trezorerie.
Analiza de risc se efectuează conform procedurii aprobate prin OpANAF nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor și a procedurii de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, și constă în realizarea activităților de identificare, evaluare și gestionare a riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile.
În cadrul acestor activități, pe baza informațiilor existente în bazele de date ale ANAF sau la care ANAF are acces în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte instituții, se stabilește dacă persoanele fizice analizate prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, cuantumul acestuia și perioada fiscală și se procesează și elaborează Lista persoanelor care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea critică...
Statele Unite şi Ucraina au...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...
Ziua internaţională a muncii...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...
Tentative de fraudă prin SMS în...
"Programul asumat de AFM din Planul Național de...
Avize mai rapide, dar cu...
Inteligență artificială, cloud...