Ce prevede ordinul:
Art. 1. — (1) Se aprobă modelul și conținutul formularului „Notificare referitoare la obligația de declarare și de plată a impozitului suplimentar național”, prevăzut în anexa nr. 1.
(2) Formularul „Notificare referitoare la obligația de declarare și de plată a impozitului suplimentar național” se completează și se depune conform instrucțiunilor prevăzute în anexa nr. 2.
Art. 2. — (1) Formularul „Notificare referitoare la obligația de declarare și de plată a impozitului suplimentar național” se depune la organul fiscal care administrează contribuabilul care depune formularul, dacă în România sunt mai multe entități constitutive care fac parte din același grup, în termen de 6 luni de la ultima zi a exercițiului financiar de raportare.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul contribuabililor care au optat, în condițiile legii, pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic.
Art. 3. — (1) Formularul prevăzut la art. 1 se completează, în mod obligatoriu, cu ajutorul programului de asistență asigurat de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
(2) Caracteristicile de editare și modul de difuzare, utilizare, păstrare și depunere a formularului „Notificare referitoare la obligația de declarare și plată a impozitului suplimentar național” sunt prevăzute în anexa nr. 3.
Art. 4. — Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 5. — Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, precum și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și structurile subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Documentul poate fi studiat aici (pag. 9-10)
1. Entitățile raportoare trebuie să utilizeze formularul „Notificare referitoare la obligația de declarare și de plată a impozitului suplimentar național”, precum și programul de asistență disponibil pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), la adresa www.anaf.ro, secțiunea Servicii online, meniul Descărcare declarații electronice, în scopul raportării informațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordin.
2. Formularul se transmite prin portal, se depune în format electronic sub forma unui fișier PDF cu XML atașat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanță pe portalul e-guvernare.
3. Formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil.
4. Pentru depunerea formularului „Notificare referitoare la obligația de declarare și de plată a impozitului suplimentar național”, entitățile raportoare trebuie să dețină un certificat digital calificat, eliberat în condițiile Legii nr. 214/2024 privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale și prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea.
5. Orice modificare a formularului „Notificare referitoare la obligația de declarare și de plată a impozitului suplimentar național” se aduce la cunoștința entităților raportoare prin publicarea pe portalul A.N.A.F., în secțiunea Servicii online, meniul Descărcare declarații electronice, cu minimum 15 zile înainte de aplicarea modificărilor efectuate.
6. Corecțiile informațiilor transmise se efectuează după cum urmează:
a) la inițiativa entităților raportoare;
b) ca urmare a unei solicitări de corecție transmise de alte jurisdicții raportoare prin intermediul A.N.A.F.
7. Tipurile de corecții posibile:
a) modificarea sau completarea unor informații transmise inițial, în situația în care au fost raportate incorect sau incomplet;
b) anularea unor informații transmise inițial.
8. În notificarea rectificativă se înscriu toate informațiile prevăzute de formular, inclusiv cele care nu diferă față de formularul inițial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...
Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...
OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...
Trump impune noi tarife vamale...
Sub presiunea lui Donald...
Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...
România rămâne sub lupa Uniunii...
Leul pierde teren în fața...
O decizie finală pentru toate...
Premierul Ilie Bolojan și-a...
O decizie finală pentru toate...
Ministerul Investițiilor și...
Indicele ROBOR la trei luni, în...
Comisia Europeană a lansat o...
Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...
Circa 2.300 de persoane şi-au...
Executivul condus de Ilie...
Ministerul Finanțelor anunță...