ANAF a verificat peste 2000 de persoane și a blocat aproape 10 milioane euro

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Lucian Heiuș a ținut o conferință de presă
Lucian Heiuș a ținut o conferință de presă
Operațiunea s-a desfășurat după ce Rusia a invadat Ucraina, declanșând un sângeros război în țara vecină. 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului din Ucraina, a blocat 10,099 milioane de euro şi a confiscat alte 13,171 milioane de lei, a anunţat, vineri, preşedintele Agenţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.

"După începerea războiului din Ucraina ştiţi că s-au dispus anumite sancţiuni internaţionale. Niciodată nu am discutat despre ele şi cred că este momentul să vă dau nişte cifre legat şi de activitatea ANAF în acest domeniu. Practic, începând cu data de 28 februarie anul acesta, la nivelul ANAF s-au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor sau entităţilor care au fost supuse sancţiunilor internaţionale. Am verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice, am emis 7 ordine de preşedinte ANAF la diverse societăţi şi vă spun câteva din ele: Aeroflot, TMK, TMK sunt vreo 4 societăţi care aparţin aceluiaşi grup, Metalloinvest Trading, MMK Metalurji, MMK Metalurji Sanayi. Deci în total 7 societăţi care au fost supuse acestor sancţiuni internaţionale şi la care ANAF a aplicat întru totul sancţiunile internaţionale", a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

Amenzi de 280.000 de lei

El a afirmat că s-a dispus blocarea sumei de 10,099 milioane de euro, au fost date amenzi contravenţionale celor care nu au respectat deciziile în urma sancţiunilor în valoare de 280.000 de lei şi au fost confiscate sume de 13,171 milioane de lei.

"În acelaşi timp, ca preşedinte ANAF, am emis şi 9 ordine de derogare de la aceste sancţiuni pentru că am considerat că nu este normal ca anumite companii unde lucrau foarte mulţi angajaţi şi care riscau să fie închise să nu-şi desfăşoare activitatea. Şi ştiţi că există o ordonanţă dată şi o directivă europeană care permite, în anumite condiţii, suspendarea acestor sancţiuni prin numirea unui administrator special care practic supervizează toate plăţile care se fac în cadrul companiei şi toată activitatea companiei pentru ca nicio resursă financiară nu ajungă la oligarhii ruşi de pe această listă, dar în acelaşi timp economia Românească şi angajaţii acestor societăţi să nu aibă de suferit", a mai spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Vă pot spune cu bucurie 

În același timp, ANAF a realizat încasări de 312,8 miliarde lei în primele 10 luni, iar valoarea TVA-ului rambursat a fost de 23,27 milioane de lei.

"Vă pot spune cu bucurie şi cu satisfacţie profesională, şi le mulţumesc colegilor mei din ANAF, că încasările aferente lunii octombrie, care este o lună decisivă pentru închiderea de an, au fost realizate în proporţie de 101,6% raportat la programul de încasări stabilit prin legile bugetare, iar dacă ne raportăm la luna octombrie 2021 s-a încasat mai mult cu 120,9%. De asemenea, aşa cum am mai spus, pentru mine rambursarea de TVA este un lucru foarte important şi pe care vreau să-l ţin întotdeauna la zero zile întârziere, adică firmele să-şi primească la timp sumele de bani ca urmare a deconturilor depuse. Am rambursat în luna octombrie 3,2 milioane de lei TVA. Ca raportare faţă de octombrie 2021, vă pot spune să s-au rambursat 1,7 milioane de lei în octombrie 2021. Deci, aproape dublu am rambursat anul acesta în luna octombrie. Dacă ne raportăm la 10 luni de zile, cele încheiate, ANAF-ul a realizat programul de încasări în proporţie de 100%, încasând 312,8 miliarde de lei. În comparaţie cu primele 10 luni din anul 2021, am încasat mai mult cu 121,5% în cifre reale, iar, dacă facem corecţia cu indicele preţurilor de consum, creşterea reală este de 7% faţă de anul 2021", a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

Potrivit acestuia, în primele 10 luni ale anului a fost rambursat TVA în valoare de 23,27 milioane de lei, în timp ce încasările la TVA sunt de 76,9 milioane de lei, reprezentând o creştere faţă de anul trecut de 119,6%. Potrivit datelor ANAF, în octombrie 2022, s-au încasat 36,996 miliarde de lei, faţă de octombrie 2021, când au fost 30,597 miliarde de lei.

De asemenea, în primele 10 luni din 2021, s-au încasat 257,49 miliarde de lei, iar în aceeaşi perioadă din acest an ANAF a încasat 312,8 miliarde de lei. "Deci, putem spune că ANAF a reuşit în primele 10 luni să asigure resursele financiare necesare funcţionării statului şi am încasat sumele stabilite prin Legea bugetului şi prin Legea de rectificare bugetară", a adăugat Heiuş. 

Citește și Șeful ANAF: "Acolo este, de fapt, marea evaziune fiscală"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel