ANAF, vigilent și cu cei care au venituri din NFT-uri
Autor: Oana Pavelescu | 26 ian, 15:15
ANAF taxează și veniturile obținute din tranzacționarea NFT-urilor
ANAF taxează și veniturile obținute din tranzacționarea NFT-urilor
Statul nu ignoră veniturile provenite din criptomonezi sau din NFT-uri un lucru evidențiat de Agenția Națională Administrare FIscală (ANAF) în ciuda faptului că, ironic sau nu, pănă nu demult fiscul ne cerea dosar cu șină sau să depunem declarațiile online ” la etajul doi”.

Așadar, ANAF spune că veniturile obținute de persoanele fizice din tranzacționarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc non-fungible token) reprezintă venituri impozabile.

Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remunerație financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.).

Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conținut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate. Acestea se declară în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, cu respectarea prevederilor art. 71 şi art. 72¹ sau art. 73, după caz, din Codul fiscal.

Creatorul criptomonedei românești Webdollar: Are propriul BLOCKCHAIN

Venituri din drepturi de proprietate intelectuală

În situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente ori repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligația declarării acestor venituri în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeaşi categorie de venit.

Obligațiile fiscale declarative şi de plată ce le revin persoanelor fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sunt cuprinse în Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală publicat pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscala la secțiunea Asistență contribuabili.

În cazul veniturilor obținute de persoanele fizice care tranzacționează creații NFT, altele decât autorul care face publică spre vânzare creația sa, esența tranzacției, respectiv a activității desfăşurate ori prestate conduce la încadrarea veniturilor obținute în categoriile de venit definite de legislația fiscală în vigoare şi la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum şi pentru calcularea impozitului pe venit şi a contribuțiilor sociale datorate.

Data realizării venitului este data la care s-a efectuat tranzacția (vânzarea – cumpărarea NFT), independent de data la care persoana fizică care a vândut produsul alege să tranzacționeze sau să retragă din wallet-ul virtual/să schimbe în FIAT criptomonedele reprezentând prețul produsului. FIAT reprezintă moneda unei țări pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legal de plată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta

Cu un război lângă granița României care amenință să se...

De ce nu au fost virate vineri salariile profesorilor

Vineri, 13 mai, cadrele didactice ar fi trebuit să...

ROBOR mai face un salt și doboară un recent record

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea...

Trei zile libere în luna iunie pentru angajații din România

Luna viitoare, iunie, angajații din România vor...

PMB cumpără troleibuze cu bani din PNRR

Primăria Municipiului București vrea să achiziționeze...

Crossuri externe