ANAF înființează lista bogaților din România. Vor fi monitorizate și rudele acestora

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
ANAF / Foto: DCBusiness
ANAF / Foto: DCBusiness
Miercuri, 28 iunie 2023, a fost oficializat un Ordin care prevede crearea unei liste cu persoane fizice bogate și membrii apropiați ai familiilor acestora, pentru a fi supravegheați individual de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în viitorul apropiat.

Este vorba despre Ordinul ANAF 920/2023 care a fost oficializat prin publicarea sa în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 585/2023 și intră în vigoare începând cu data de 28 iunie 2023. În esență, acest ordin instituie crearea unei liste care va cuprinde persoanele fizice cu averi mari și membrii apropiați ai familiilor acestora. Similar cu existența unei liste pentru companiile mari și a unei liste pentru companiile mijlocii, se preconizează că în viitor apropiat va exista o listă pentru aceste persoane și familiile lor. Cu toate acestea, nu este clar dacă această listă va fi accesibilă publicului sau va fi ținută confidențială.

”Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispozițiile legale”, este explicat în document, cu precizarea că estimarea averii vizează bunurile (mobile și imobile) și activele financiare deținute.

Practic, lista cuprinde atât grupul persoanelor fizice cu averi mari, cât și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari, în acesta din urmă fiind incluși: soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea.

Persoanele de pe lista celor cu averi mari sunt notificate de ANAF cu privire la includerea lor pe aceasta, urmând să se facă actualizări periodice. „Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice (...), și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice (...). Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari”, scrie în ordinul nou.

Citește și:

Ce riscă persoanele fizice care nu depun la Fisc declarația 112

Documentul prevede că, pentru a asigura conformarea voluntară a persoanelor fizice cu averi mari, ANAF poate să:

  • aplice tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare (îndrumare pentru a ușura conformarea sau programe de notificare privind problemele identificate de ANAF), pe baza riscurilor identificate;

  • selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor neimpozabile, în vederea efectuării verificării situației fiscale personale sau a verificării documentare.

Noile reguli trebuie puse în aplicare de Direcția generală control venituri persoane fizice din cadrul ANAF, notează Avocatnet.

Într-o strategie publicată recent de ANAF este precizat că autoritățile vor analiza inclusiv membrii familiei și că vor face estimări în baza stilului de viață. Însă este neclar dacă chestiunea vizează strict persoanele cu averi mari sau orice persoană care obține venituri nesalariale. Astfel, Ordinul 920/2023 pare să fie un pas în direcția dorită de ANAF pentru creșterea conformării voluntare a persoanelor fizice în perioada 2023 - 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel