Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Este vorba despre Ordinul ANAF 920/2023 care a fost oficializat prin publicarea sa în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 585/2023 și intră în vigoare începând cu data de 28 iunie 2023. În esență, acest ordin instituie crearea unei liste care va cuprinde persoanele fizice cu averi mari și membrii apropiați ai familiilor acestora. Similar cu existența unei liste pentru companiile mari și a unei liste pentru companiile mijlocii, se preconizează că în viitor apropiat va exista o listă pentru aceste persoane și familiile lor. Cu toate acestea, nu este clar dacă această listă va fi accesibilă publicului sau va fi ținută confidențială.
”Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispozițiile legale”, este explicat în document, cu precizarea că estimarea averii vizează bunurile (mobile și imobile) și activele financiare deținute.
Practic, lista cuprinde atât grupul persoanelor fizice cu averi mari, cât și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari, în acesta din urmă fiind incluși: soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea.
Persoanele de pe lista celor cu averi mari sunt notificate de ANAF cu privire la includerea lor pe aceasta, urmând să se facă actualizări periodice. „Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice (...), și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice (...). Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari”, scrie în ordinul nou.
Citește și:
Ce riscă persoanele fizice care nu depun la Fisc declarația 112
Documentul prevede că, pentru a asigura conformarea voluntară a persoanelor fizice cu averi mari, ANAF poate să:
aplice tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare (îndrumare pentru a ușura conformarea sau programe de notificare privind problemele identificate de ANAF), pe baza riscurilor identificate;
selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor neimpozabile, în vederea efectuării verificării situației fiscale personale sau a verificării documentare.
Noile reguli trebuie puse în aplicare de Direcția generală control venituri persoane fizice din cadrul ANAF, notează Avocatnet.
Într-o strategie publicată recent de ANAF este precizat că autoritățile vor analiza inclusiv membrii familiei și că vor face estimări în baza stilului de viață. Însă este neclar dacă chestiunea vizează strict persoanele cu averi mari sau orice persoană care obține venituri nesalariale. Astfel, Ordinul 920/2023 pare să fie un pas în direcția dorită de ANAF pentru creșterea conformării voluntare a persoanelor fizice în perioada 2023 - 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...