Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Experiență îndelungată în administrația publică și companii de stat
Nica ocupă în prezent funcția de șef al Corpului de Control al premierului, poziție în care a fost numit la începutul anului 2024 de fostul prim-ministru Marcel Ciolacu. Cariera sa în administrația fiscală include funcții-cheie, printre care director general al Direcției de Inspecție Fiscală din ANAF în perioada 2013–2014. Ulterior, a fost detașat ca șef al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, după care a activat ca șef de serviciu în cadrul companiei Hidroelectrica.
Potrivit declarației sale de interese Adrian Nicușor Nica a fost membru în consiliile de administrație ale mai multor companii de stat importante, precum Loteria Română, Transelectrica, CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă, Romatsa, Metrorex și Compania Națională Aeroporturi București.
Profil fiscal și financiar
În prezent, Nica este membru inactiv al Camerei Consultanților Fiscali. În declarația sa de avere figurează ca deținător a două terenuri intravilane în Ilfov și două apartamente în București, precum și un autoturism Mercedes fabricat în 2020. Familia sa deține economii și participații de peste 91.000 de euro sub forma unui împrumut acordat.
Veniturile anuale declarate de Adrian Nica ca angajat al Hidroelectrica sunt de peste 257.000 lei, în timp ce soția sa, angajată la Curtea de Conturi, a încasat un salariu anual de aproximativ 131.000 lei.
Schimbarea la vârful ANAF, într-un moment cheie
Numirea lui Nica vine într-un context complicat pentru ANAF, marcat de reforma fiscală și digitalizarea accelerată, dar și de criticile venite din partea mediului de afaceri privind eficiența colectării și politicile de conformare. Cu un profil tehnic puternic și o experiență îndelungată în interacțiunea cu marile companii și structurile de stat, Nica este văzut drept un profesionist capabil să gestioneze reorganizarea instituției și să restabilească încrederea contribuabililor.
Rămâne de văzut dacă schimbarea de la vârful ANAF va aduce și o accelerare a reformelor promise în programul de guvernare, inclusiv cele privind impozitarea progresivă, combaterea evaziunii și creșterea transparenței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...