Analiză: Obiectivul energiei curate ar putea fi ratat, chiar dacă investițiile cresc
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Energie eoliană offshore / sursa foto: Freepik.com
Energie eoliană offshore / sursa foto: Freepik.com
Summitul climatic al ONU de la sfârșitul anului trecut (COP28) a stabilit triplarea resurselor de energie curată la nivel mondial. Totuși, deși investițiile la nivel mondial în acest domeniu câștigă teren, tot nu este suficient.

Anul trecut au fost făcute investiții de infrastructură și tehnologie pentru energia curată în valoare de 1.800 miliarde de dolari la nivel mondial iar anul acesta este preconizat că acestea vor atinge 2.000 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, ținta stabilită acestui sector pentru 2030, de a tripla capacitățile de energie curată, nu este una apropiată ritmului actual de investiții, conform EY România.

Principalele motive constau în blocajul reţelelor şi costurile ridicate de capital. Acești doi factori ar putea să întârzie progresul dezvoltării noilor unități de producție a energiei curate, tocmai în momentul în care acestea trebuie să se intensifice.

Stocarea energiei, inclusiv sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS), poate juca un rol esenţial în depăşirea provocării legate de blocajul reţelelor, care a atins acum proporţii acute pe multe pieţe mature. Această ediţie a RECAI analizează îndeaproape BESS, explorând modul în care acesta poate oferi oportunităţi profitabile pentru investitorii exigenţi.

"România a urcat trei poziţii în topul global realizat de EY, ajungând pe locul 36, mulţumită programelor de finanţare anunţate şi legislaţiei privind energia eoliană offshore. Există un potenţial semnificativ de creştere în continuare, prin obţinerea certificării europene a garanţiilor de origine şi facilitarea stocării energiei în baterii, aspecte care ar putea contribui la o clasare şi mai bună în ediţiile viitoare ale raportului", a declarat Mihai Drăghici, partener, consultanţă, EY România.

Pe măsură ce energiile regenerabile proliferează şi electrificarea creşte, BESS va juca un rol esenţial într-un sistem energetic dinamic, uniformizând vârfurile de cerere şi ofertă şi contribuind la amânarea costurilor de extindere şi modernizare a reţelelor. Statele Unite, susţinute de un credit fiscal de 30%, în temeiul Legii privind reducerea inflaţiei, ocupă primul loc în noul clasament EY al celor mai atractive pieţe din lume pentru investiţiile în BESS. China, cu un sprijin guvernamental puternic, subvenţii şi planuri de reducere a costurilor BESS cu 30% până în 2025, se află pe locul al doilea, la mică distanţă. Urmează Marea Britanie pe locul al treilea, cu o concepţie sofisticată a pieţei energetice şi o nouă lege a energiei care clasifică BESS ca activ de producţie. Se preconizează o creştere de patru ori a implementării BESS la nivel mondial între 2023 şi 2030, ajungând la 572 GW/1.848 GWh.

În această ediţie a indexului RECAI, primele locuri sunt păstrate de SUA (poziţia 1), China (poziţia 2) şi Germania (poziţia 3), unde investitorii sunt atraşi atât de cererea clară de energie regenerabilă, cât şi de valoarea stabilită pentru proiecte. Constrângerile generate de reţele din Spania (locul 12) au făcut ca piaţa să iasă din top 10, iar Canada (locul 9) şi Japonia (locul 10) au intrat în top 10, datorită intenţiei clare de a maximiza potenţialul eolian offshore. Printre cele mai importante evoluţii în index se numără Belgia, care a urcat patru poziţii, ajungând pe locul 17, deoarece intenţionează să îşi tripleze capacitatea eoliană offshore până în 2040. Argentina, care se află acum pe locul 26, în urcare cu trei poziţii datorită angajamentului noului guvern de a redinamiza economia. Modificările aduse tarifelor de alimentare cu energie solară au făcut ca Vietnamul (poziţia 39) să coboare şase locuri.

În indicele normalizat, Danemarca se menţine pe primul loc. Grecia (+1), Chile (+2) şi Finlanda (+3) urcă în clasamentul economiilor mai mici pe locurile 2, 3 şi, respectiv 7, datorită unor planuri ambiţioase de tranziţie energetică şi unor stimulente guvernamentale atractive. Grecia şi-a dublat capacitatea de energie regenerabilă în ultimii patru ani, sectorul energiei regenerabile din Chile urmează să se dubleze în următorul deceniu, iar Finlanda şi-a stabilit obiective ambiţioase, pentru a deveni prima economie europeană cu emisii negative de dioxid de carbon, creând noi oportunităţi pentru potenţialii investitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Germania construiește primul său terminal terestru de GNL

Germania deschide un nou terminal de gaz natural...

Ciolacu pare să nu fi înțeles nemulțumirile contabililor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați...

Spălare de bani: Turcia, eliminată de pe „lista gri” a GAFI

„Datorită măsurilor bune care au fost adoptate, Turcia a...

Nokia face o achiziție de 2,3 ​​miliarde de dolari

Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

Rata șomajului a scăzut în România

Rata şomajului în România se situa, la finele lunii mai, la 3,09%, cu 0,01...

Rusia pregătește o nouă surpriză legată însă de GNL

Când trebuie să faci rost de bani, rușii sunt dispuși la...


pixel