Anchetă la OMV. Sunt luate la puricat deciziile fostului director general
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Care va fi rezultatul anchetei, rămâne de văzut
Care va fi rezultatul anchetei, rămâne de văzut
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. 

Consiliul de supraveghere de la OMV nu va aproba acţiunile din 2021 ale fostului director general, Rainer Seele şi va demara o anchetă amănunţită asupra deciziilor sale manageriale, a anunţat vineri preşedintele Consiliului, Mark Garrett, la Adunarea Generală Anuală a Acţionarilor, transmite Reuters.

Sub conducerea lui Seele, numit la conducerea OMV în 2015, grupul austriac s-a concentrat pe investiţiile în zăcămintele de petrol şi gaze din Rusia pentru a-şi îmbunătăţi performanţele financiare. Investiţiile făcute în Rusia după 2015 "au fost, ex post, o greşeală", a spus Mark Garrett.

"Dacă acum am fost nevoiţi să recurgem la deprecieri de active de două miliarde de euro în primul trimestru din 2022, toată lumea trebuie să înceteze să mai apere acele decizii", a adăugat preşedintele Consiliului de Supraveghere de la OMV.

"Privind în urmă, putem spune că investiţiile făcute în Rusia după 2015 au avut la bază o încredere mult prea mare aceasta şi în rolul ei în comunitatea internaţională", a concluzionat Mark Garrett.

În luna martie a acestui an, acţionarul majoritar de la OMV Petrom a anunţat că Rusia nu va mai fi una din regiunile sale cheie, alăturându-se altor mari companii energetice occidentale care au decis să se retragă de pe piaţa rusească. Atunci OMV a precizat că a fost nevoit să îşi ajusteze valoarea activelor cu un miliard de euro, în legătură cu proiectul gazoductului Nord Stream 2, care a fost oprit de autorităţile de la Berlin. În plus, au fost decise ajustări ale valorii contabile la două entităţi ruseşti prin intermediul cărora OMV deţine o participaţie de 24,99% la zăcământul de gaze Yuzhno Russkoye din Rusia, ceea ce înseamnă o lovitură suplimentară de un miliard de euro.

Citește și Care sunt companiile care au plătit deja gazul în ruble

Între timp, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică Hotărârea privind unele măsuri pentru vânzarea unui pachet de acțiuni deținut de statul român din capitalul social al Societății "OMV Petrom" S.A. – București.

Potrivit documentului menționat, vânzarea acțiunilor se realizează la același preț/acțiune cu care acțiunile emise de societate s-au vândut către investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 0,0525 Euro conform hotărârii Adunării Generale Extraordinare a S.C. ”Petrom” – S.A. București din 14.09.2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea a IV-a la data de 28.09.2004, respectiv la prețul de 0,2158 lei/acţiune.

Același text precizează că determinarea numărului de acțiuni ce vor fi oferite spre vânzare către fiecare persoană îndreptățită se realizează prin împărțirea numărului de acțiuni prevăzut la alin. (1) la numărul de persoane îndreptățite care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 2. În situația în care nu rezultă pentru fiecare persoană îndreptățită un număr întreg de acțiuni ce pot fi achiziționate, atunci se operează rotunjirea în minus a acestui număr.

În ceea ce privește achiziționarea acțiunilor oferite în vânzare, aceasta se realizează doar către persoanele îndreptățite, în mod individual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel