Angajamentele prin care RCS&RDS, Orange România şi Orange România Communications vor să scape de controlul Consiliului Concurenței

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Consiliul Concurenței
Consiliul Concurenței
Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de RCS&RDS, Orange România şi Orange România Communications (fosta Telekom România Communications) cu scopul înlăturării situaţiei care a condus la declanşarea investigaţiilor privind un posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Conform unui comunicat al autorităţii pentru concurenţă, investigaţiile vizează posibila folosire în mod abuziv a poziţiei de monopol legal, pe care fiecare companie o deţine în reţeaua sa, prin stabilirea unor tarife excesive pentru emiterea avizului, impus prin certificatul de urbanism, necesar executării lucrărilor de construcţii, fără a avea o justificare economică.

Astfel, RCS&RDS se angajează să implementeze o procedură internă prin care să se reglementeze modalitatea de tarifare pentru emiterea avizelor tehnice de amplasament, prin stabilirea unui tarif fix, la care se adaugă un tarif variabil, stabilit pe bază de deviz. În plus, compania doreşte să modifice actuala modalitate de formare a tarifului, stabilind preţurile pentru emiterea avizelor în funcţie de mai multe criterii. RCS & RDS se mai angajează să implementeze un sistem operaţional suport de înregistrare prin care cererile ar urma să fie înregistrate automat sub forma unui ticket care să conţină documentele solicitantului.

Angajamentele propuse de Orange România vizează alegerea unui furnizor de servicii pentru asigurarea celor mai mici tarife pentru emiterea avizelor. Furnizorul extern va fi selectat pe baza celui mai bun preţ oferit pentru cele două categorii tarifare: tariful de bază (stabilit pentru eliberarea avizelor unei singure construcţii) şi cel de reţea (priveşte proiecte legate de reţelele stradale şi de utilităţi ale operatorilor de infrastructură).

În ceea ce priveşte Orange România Communications (fosta Telekom România Communications), aceasta se angajează ca tarifele să revină la nivelul celor percepute anterior declanşării invstigaţiei.

"După analiza observaţiilor formulate de către terţi, Consiliul Concurenţei poate să solicite modificarea propunerilor şi/sau poate să decidă acceptarea sau respingerea angajamentelor. Angajamentele propuse vor fi monitorizate, verificarea îndeplinirii acestora urmând a fi realizată de către autoritatea de concurenţă", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în cazul neîndeplinirii angajamentelor sau în cazul îndeplinirii defectuoase a angajamentelor asumate, compania poate fi sancţionată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel