Angajații BCE amenință cu greva. Vor salarii mai mari

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Angajații cer o mărire substanțială a salariilor
Angajații cer o mărire substanțială a salariilor
Sindicatul angajaților Băncii Centrale Europene (BCE) ia în calcul declanșarea unor acțiuni de protest și nu exclude o grevă pe termen lung pentru a obține o creștere salarială.

Conducerea băncii centrale propune o creștere de 4,07% în ianuarie, considerabil mai mică decât rata inflației din zona euro care, în noiembrie, a înregistrat o rată de 10,6%. Angajații instituției au obținut deja o creștere de 1,5% în acest an.

"Banca Centrală Europeană are o problemă pentru că nu și-a făcut treaba în privința inflației. În loc să o ținem sub control la nivelul a 2%, am ajuns la o rată care depășește 10%", a comentat  Carlos Bowles, vicepreședinte al sindicatului IPSO.

"În același timp, instituția nu vrea să aibă nimic de-a face cu indexarea salariilor, nici pentru angajații săi, nici pentru angajații din zona euro în general, și nu vrea să negocieze nimic pornind de la propunerea de creștere pe care a făcut-o și pe care o considerăm insuficientă", a deplâns el, subliniind că, în doi ani - 2021 și 2022 -, "angajații au pierdut 6% din puterea de cumpărare în doi ani".

"BCE procedează la o revizuire anuală periodică a salariilor care respectă o metodologie predefinită", a precizat BCE într-un comunicat remis agenției France Press. 

"Este o metodologie care reflectă dinamica salariilor din instituțiile de referință, inclusiv din cele 19 bănci centrale naționale din zona euro, Comisia Europeană" și din alte instituții europene, a adăugat BCE, precizând că această "revizuire" se aplică "întregului personal".

Prin vocea lui Carlos Bowles, sindicatul arată că măsura de "compensația pe care o cerem ar putea lua o formă monetară, dar și una nemonetară, prin zile libere suplimentare, de exemplu". Dar, a avertizat el, "nu este exclusă nici o grevă pe termen lung, dar după alte forme de protest care fi organizate".

Personalul BCE a intrat deja în grevă în 2009 pentru a protesta împotriva unei reforme a sistemului de pensii.

Citește și Enria (BCE): Băncile sunt încă prea optimiste în fața realității economice

Băncile din zona euro se confruntă cu o deteriorare accentuată a calității activelor, dar multe dintre ele lucrează încă pe baza unor ipoteze prea favorabile, astfel că autoritățile de supraveghere vor trebui să impună un "conservatorism" mai accentuat, a declarat Andrea Enria, șeful departamentului de supraveghere sectorială al Băncii Centrale Europene (BCE).

"O serie de bănci par să folosească ipoteze macroeconomice relativ indulgente în scenariile lor adverse", a declarat Andrea Enria în fața comisiei pentru afaceri economice a Parlamentului European. El a adăugat că autoritățile de supraveghere vor examina îndeaproape gestionarea capitalului băncilor pentru a asigura un "nivel adecvat de prudență". "Creditele neperformante pe segmentul de consum (...) sunt în creștere", a exemplificat el.

Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor evidențiază vulnerabilitățile de pe piețele imobiliare rezidențiale și comerciale, precum și cele ale creditelor de consum și ale creditelor cu efect de levier, a declarat Andrea Enria. Expunerea băncilor la creditele acordate companiilor mari consumatoare de energie va fi în centrul atenției autorităților de supraveghere, deși până în prezent au existat puține semne de stres. ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel