Angajatorii au fost mai reticenți cu privire la mărirea echipelor în 2023

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Angajatorii au fost mai reticenți cu privire la mărirea echipelor în 2023
Angajatorii au fost mai reticenți cu privire la mărirea echipelor în 2023
În cursul acestui an au fost mai mulți candidați pentru un loc de muncă decât în 2022, în condițiile în care angajatorii au fost mai reticenți în ceea ce privește extinderea echipelor, arată un studiu publicat marți.

"În 2022 a fost marcat un nivel record al numărului de joburi nou apărute în piaţă. Cu 350.000 de joburi postate de la începutul anului şi până acum, piaţa se află la -10% faţă de 2022", susţin autorii analizei unei platforme de recrutare.

Totuși, numărul de aplicări este cu aproape 10% mai mare şi a atins pragul de 10,2 milioane.

"A fost un an în care atât angajatorii, cât şi candidaţii au fost foarte sensibili la toate semnalele care veneau din exterior, în special la cele de natură economică. Starea de incertitudine care a planat mai tot anul i-a făcut pe angajatori să recruteze mai cumpătat, iar pe candidaţi să fie permanent cu ochii pe piaţă, să aplice mai des sau chiar să determine candidaţi inactivi să se reactiveze. Dincolo de asta, a crescut cu 10% şi numărul de candidaţi nou apăruţi în platformă. Cu alte cuvinte, vorbim de 260.000 de oameni care nu aveau cont până anul acesta şi care au intrat pe radarul recrutorilor", spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

În total, 500.000 de români au aplicat pentru cel puţin un loc de muncă din ianuarie şi până acum. Cei mai mulţi sunt din segmentele entry - level (0 - 2 ani de experienţă) şi mid - level (2 - 5 ani de experienţă).


Distribuția pe vârste și domenii de activitate

 

"Distribuţia pe intervale de vârstă arată astfel: 3,9 milioane de aplicări vin din partea candidaţilor care au între 25 şi 35 de ani, 3 milioane de aplicări sunt de la cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, aproape 2 milioane de aplicări de la 36 - 45 de ani, 1,2 de la cei care au peste 45 de ani şi 75.000 de aplicări de la candidaţii foarte tineri, care au mai puţin de 18 ani", relevă rezultatele studiului.

Totodată, retailul a continuat şi anul acesta să fie domeniul cu cele mai multe aplicări atrase - peste 3,2 milioane. 1,3 milioane au mers către servicii şi tot atâtea către joburile din call center/BPO. Domeniul IT/Telecom a primit 1,2 milioane de aplicări, iar angajatorii din financiar - bancar 1,1 milioane. Următoarele domenii în clasament au fost turism, transport/logistică, industria alimentară, advertising/marketing/PR şi construcţii.

"Mai mult decât oricând în ultimii patru ani, am văzut un interes ridicat pentru joburile remote. Din cele 10,2 milioane de aplicări, 1,5 au mers către joburile care pot fi făcute de acasă, asta deşi angajatorii au fost mai reticenţi în a oferi această opţiune decât în anii trecuţi. Doar 20.000 de oportunităţi remote au existat în 2023. Era de aşteptat ca angajatorii să dorească revenirea angajaţilor la birouri, însă a fost surprinzătoare pentru toată lumea dorinţa acestora din urmă de a lucra de acasă mai mult decât în 2021 sau în 2022", a explicat Bogdan Badea.

Retailul este nu doar domeniul care a avut cele mai multe aplicări, ci şi cele mai multe joburi noi, respectiv 90.000. Următorii cei mai activi angajatori au fost cei din sectorul serviciilor, urmaţi de cei din industria alimentară, turism, transport/logistică, producţie, call - center/BPO, construcţii şi IT/Telecom. Aproximativ 40% dintre anunţurile de angajare postate în 2023 au avut salariul afişat.


Domeniile cu cele mai bune lefuri

 

Potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, care are o bază de 650.000 de salarii introduse de candidaţi, domeniile în care s-a câştigat cel mai bine anul acesta au fost IT, cu o medie de 6.500 de lei pe lună, cercetare - dezvoltare (6.000 de lei pe lună), petrol/gaze (5.000 de lei pe lună), construcţii (5.000 de lei), audit/consultanţă (4.900 de lei) şi inginerie (4.800 de lei pe lună). Salariile reprezintă medii nete, la nivel naţional, pentru toate poziţiile şi toate nivelurile de experienţă din industria respectivă.


Despre eJobs

 

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia. Cu +5 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe lună şi 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu

pixel