Angela Merkel, îngrozită: ”Evoluția este extrem de dramatică!”
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Apelul cancelarului este clar
Apelul cancelarului este clar
Cancelarul Angela Merkel a declarat că ultima creștere a infecțiilor cu Covid-19 este mai gravă decât orice altceva cu care s-a confruntat Germania până acum și a cerut restricții mai stricte pentru a ajuta la limitarea răspândirii bolii.

Angela Merkel le-a spus luni oficialilor din partidul său creștin-democrat că situația este "extrem de dramatică" și a avertizat că unele spitale vor fi în curând copleșite dacă nu se va sparge al patrulea val al pandemiei, potrivit unei persoane familiare cu remarcile sale.

Ea a spus că mulți cetățeni nu par să înțeleagă gravitatea epidemiei și că, deși mai multe persoane ar trebui să se vaccineze, acest lucru nu ar fi suficient de unul singur. Ea a făcut apel la cele 16 landuri germane, care își stabilesc în mare parte propriile politici privind limitarea coronavirusului, să introducă mai multe restricții încă din această săptămână.

Merkel, care urmează să se retragă luna viitoare, după 16 ani la putere, a făcut apeluri din ce în ce mai frenetice pentru ca Germania să își intensifice lupta împotriva virusului.

În timp ce decesele sunt la aproximativ o cincime din nivelurile înregistrate iarna trecută, numărul de cazuri a crescut într-un ritm record. În landul estic Saxonia, rata de incidență pe șapte zile a crescut de la aproape 1.000 la 100.000 de persoane.

Pesimism și din partea ministrului Sănătății

Ministrul sănătății, Jens Spahn, a declarat luni că persoanele care nu sunt vaccinate aproape sigur se vor îmbolnăvi în următoarele luni, iar unele dintre acestea vor muri.

"Aproape toată lumea din Germania va fi probabil fie vaccinată, fie vindecată, fie moartă" până la sfârșitul acestei ierni, a declarat Spahn în cadrul unei conferințe de presă la Berlin. El a recunoscut că unii ar putea găsi această declarație cinică.

Certificatul verde, obligatoriu pentru a intra în această țară europeană

Spahn a declarat săptămâna trecută că nu poate exclude o altă închidere totală, după ce Austria vecină a impus a patra închidere din cauza pandemiei, care a intrat în vigoare luni.

Ecouri în evoluția euro și a bursei de la Frankfurt

Euro și-a menținut declinul după comentariile lui Merkel, scăzând cu 0,1%, la 1,1274 dolari. S-a tranzacționat la 0,2% de minimul ultimelor 16 luni înregistrat săptămâna trecută, care a avut loc după ce Austria și-a anunțat carantinarea, iar Spahn a sugerat că Germania ar putea urma în curând.

Indicele de referință Stoxx 600 a renunțat la câștigurile timpurii de până la 0,4% și a rămas stabil în cursul zilei. Euro Stoxx 50, un indicator pentru cele mai mari companii din zona euro, a scăzut cu 0,3%. Acțiunile din domeniul turismului și al petrecerii timpului liber au fost printre cele mai afectate, TUI AG scăzând cu 0,9%.

Statistică tristă

În timp ce Germania își accelerează campania de vaccinare, marea majoritate a vaccinurilor administrate în ultima vreme au fost rapeluri. În ultima săptămână, aproximativ 75% din cele 2,5 milioane de injecții administrate au fost a treia doză, în timp ce doar 13%, sau aproximativ 329.000, au fost persoane care au primit vaccinul inițial, potrivit Ministerului Sănătății.

În acest ritm, doar aproximativ 10% din cei aproape 15 milioane de adulți din țară care nu s-au vaccinat ar urma să primească prima doză până la sfârșitul acestui an.

"Imunitatea va fi atinsă", a declarat Spahn. "Întrebarea este dacă va fi prin vaccinare sau prin infectare, iar noi recomandăm cu tărie calea prin vaccinare".

Urmează lockdown

Multe dintre faimoasele piețe de Crăciun în aer liber din Germania au fost anulate pentru al doilea an consecutiv.

Începând din această săptămână, Bavaria va închide cluburile și barurile, în timp ce magazinele vor trebui să își reducă capacitatea, iar restaurantele vor trebui să închidă până la ora 22:00. Cele mai afectate comunități se vor confrunta cu restricții și mai dure, a anunțat vineri guvernul landului. Saxonia a închis, de asemenea, cluburile și barurile, printre alte măsuri.

Situația din spitale este din ce în ce mai tensionată, clinicile pregătindu-se să transfere persoanele grav bolnave către alte unități, potrivit asociației germane de terapie intensivă DIVI.

Numărul cazurilor de Covid în secțiile de terapie intensivă a crescut luni la aproximativ 3.840, după vârful de aproximativ 5.750 în timpul celui de-al doilea val și de aproximativ 5.100 în timpul celui de-al doilea val.

În landurile Bavaria, Saxonia și Turingia, pacienții cu Covid reprezintă peste 30% din pacienții aflați la terapie intensivă. În întreaga țară, există 2.705 paturi libere la terapie intensivă, mai puțin de jumătate din capacitatea disponibilă în urmă cu un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel