ANRE a emis autorizaţie de înfiinţare pentru o centrală nouă pe platforma fostului Oltchim
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
ANRE
ANRE
Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat acordarea de autorizaţii de înfiinţare pentru noi capacităţi energetice cu 97 MW, una dintre ele fiind pe platforma Oltchim, potrivit unui comunicat remis, luni, Agerpres.

Astfel, Chimcomplex va construi, la Râmnicu Vâlcea, o centrală în cogenerare de înaltă eficienţă cu o capacitate de 46,2 MW, care va fi amplasată pe platforma fostului combinat Oltchim.

Autorizaţia are termen de valabilitate 30 de luni.

Alte autorizaţii au fost emise de ANRE pentru centrale fotovoltaice în judeţele Mehedinţi şi Bacău.

Reprezentanţii ANRE precizează că vor continua analiza capacităţilor de producere a energiei electrice şi publică, în mod regulat, pe pagina proprie de internet, rapoarte detaliate privind situaţia actualizată a puterilor instalate. 

Un nou program pentru montarea de panouri fotovoltaice. Când va fi lansat

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, joi, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, că, la sfârşitul acestui an, va fi lansat un program pentru montarea de panouri fotovoltaice destinat unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice.

"Aş vrea să profit de faptul că sunt domnii prefecţi prezenţi aici, la această videoconferinţă, să transmit clar un mesaj că la sfârşitul acestui an lansăm un program special pentru unităţile administrativ-teritoriale, un program multianual din Fondul de modernizare, complementar cu cel de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectele Europene. Ca să fie foarte clar, este alt program, prin care încurajăm practic şi deschidem call-uri de proiecte, probabil finanţate 100%, pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice de montare a panourilor fotovoltaice pentru creşterea autoconsumului", a precizat ministrul.

El a menţionat că programul ar urma să fie implementat efectiv din primăvară, iar apeluri de proiecte vor fi lansate şi în anii următori.

"Practic, ne dorim ca, odată ce ieşim cu evaluările în această iarnă, din primăvară, UAT-urile să poată şi instituţiile publice să treacă, practic, la faza de implementare a acestui program şi să fim pregătiţi mai bine pentru perioadele următoare. Vor fi în fiecare an call-uri de proiecte pe acest domeniu pentru UAT-uri şi pentru instituţiile publice, separat, tocmai pentru a nu intra în competiţie cu companiile, cu întreprinderile mici şi mijlocii sau cu producătorii de energie electrică", a menţionat Popescu. 

Să trecem pe păcură

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a pledat joi, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, pentru urgentarea extinderii reţelei de gaze naturale, astfel încât să fie înlocuită păcura ca agent termic.

"Sunt localităţi precum Vatra Dornei, Brad, dacă nu mă înşel, care au în continuare asigurată termia pe bază de păcură. S-au făcut eforturi să ajungem cu reţeaua de gaze până în proximitatea localităţilor. Din Fondul de modernizare nu se poate face în aşa fel încât şi acolo să renunţe la folosirea păcurei ca element de încălzire? (...) Cred că ar fi important ca domnii prefecţi de la Suceava, Hunedoara şi Mehedinţi să prezinte o situaţie clară legată de demersurile care s-au făcut şi să ne spună care sunt planurile de viitor în acest sens, deoarece, cel puţin din 2021, tot discutăm de aceste situaţii şi ele nu au demarat încă", a afirmat premierul.

Sumele pot fi suplimentate

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că prin Fondul de modernizare se finanţează reţelele de transport şi distribuţie, iar sumele pot fi suplimentate dacă este necesar.

"Pentru distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale s-au deschis deja call-uri de proiecte. Acolo este deja aprobat, în Fondul de modernizare, 1.100.000.000 de euro, un program multianual prin care pot accesa banii. Dacă este nevoie de suplimentare, sigur, special pentru reţelele de distribuţie, pentru marile oraşe, acolo unde există consum, putem pune din Fondul de modernizare, putem aloca bani suplimentari", a precizat Popescu.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel