ANSVSA clarifică lucrurile: Legătura dintre Covid-19 și alimente

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Specialiștii au explicat
Specialiștii au explicat
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor afirmă că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, peşte sau produse din carne) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a coronavirusului, precizează ANSVSA, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

"În prezent, nu există informaţii disponibile privind prezenţa pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 şi supravieţuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului", precizează reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora alimentele de origine animală şi nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru virusul SARS-CoV-2.

Oamenii de știință au făcut DESCOPERIREA! Cum să NU îmbătrânești

Potrivit acestora, reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplică la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici în toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure.

"Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranşarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curăţarea peştelui, ambalarea fructelor şi legumelor), cât şi comercianţii cu amănuntul sunt la curent cu cerinţele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfăşoară astfel de activităţi. De asemenea, consumatorii ar trebui să conştientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienţii din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenţionează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiţi agenţi patogeni, care ar putea fi prezenţi pe mâinile lor", se mai menţionează în comunicat.

ANSVSA semnalează că a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, care a fost tradus şi adaptat după Ghidul provizoriu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) "COVID-19 şi siguranţa alimentelor", precum şi alte materiale informative.

Totodată, pentru a verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar implementează prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor, ANSVSA desfăşoară activităţi de control oficial pe întreg lanţul alimentar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Pexels.com
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr

FMI taie drastic prognoza de creștere a economiei României

FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluția...

Bani. Freepik.com
Guvern. Foto: Mihai Ciobanu
Schimb valutar / Foto: Unsplash

Curs BNR. Leul stabil iar aurul urcă la un nou maximum

Leul s-a menținut stabil marți, 14 octombrie, în fața...

Contor pentru energie electrică
Centrala de la Iernut / Foto: Romgaz
Alexandru Nazare
Scutere / Foto: Unspash

Te gândești să începi o afacere de închiriere scutere?

Mulți antreprenori sunt interesați de afaceri în care...

Alexandru Petrescu, șeful ASF
Apple a pierdut un proces major / Foto: Unsplash

Apple, investiţie în România

Energia care alimentează Apple: România devine parte din lanțul verde al...

Amazon
Bancnote, euro / Foto: Freepik
Fermieri într-o seră / Foto: Freepik
 Joel Mokyr, Philippe Aghion și Peter Howitt, laureații premiului Nobel pentru economie 2025
Mihai Daraban
Semne de circulație / Foto: Unsplash
Vodafone / Foto: Kārlis Dambrāns / Flickr
Freepik.com
Atenție la formularele ANAF / Foto: Freepik
Mercedes Benz - Sebes
Barja. Foto: Freepik.com
CET Sud
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Lan de grâu / FOTO: Unsplash
Grafic. Foto: Freepik.com
Capitoliul / FOTO: Freepik
Centrală de apartament / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
O persoană completează un formular / Foto: Freepik

pixel