Antibiotice Iași s-a apucat serios de treabă. Rafila, vești bune despre iodura de potasiu

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Antibiotice Iași a produs aproape jumătate din cantitatea contractată
Antibiotice Iași a produs aproape jumătate din cantitatea contractată
Mulți români s-au speriat după ce armata rusă a ajuns pe lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl și au năvălit în farmacii să cumpere pastile de iodură de potasiu, produs care a dispărut apoi din toate farmaciile.

Antibiotice Iaşi a produs aproximativ 15 milioane de comprimate de iodură de potasiu dintre cele 30 de milioane contactate, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a precizat că modul de gestionare a pastilelor de iodură de potasiu este stabilit printr-o hotărâre de Guvern şi se caută cea mai bună modalitate de distribuire a acestora către populaţie în cazul că va fi nevoie de administrarea lor.

"Antibiotice Iaşi a produs, cred, peste 15 milioane de comprimate dintre cele 30 de milioane care sunt contractate. (...) Când întreaga cantitate va fi produsă, Antibiotice Iaşi le va transporta la sediul fiecărei Direcţii de sănătate publică. (...) Lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu şi atunci ne gândim să vedem care este cea mai bună cale - prin intermediul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă aceste pastile să ajungă la Primărie şi de acolo la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuţie ca ele să ajungă direct la beneficiar", a explicat Rafila.

România își face stocuri de iod. Antibiotice Iași începe producția

Ministrul Sănătăţii anunţa săptămâna trecută că Antibiotice Iaşi va fabrica 2,5 milioane de pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore, în condiţiile în care necesarul este de maxim 30 de milioane de comprimate.

El atrăgea atenţia că iodura de potasiu nu este un panaceu universal şi se administrează strict la indicaţie, pentru timp limitat.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea iodurii de potasiu se face doar în primele ore.

Atenţie cu Iodura de Potasiu! MS: Poate provoca afecțiuni!

Ministerul Sănătăţii intervine pentru a calma isteria provocată de un atac nuclear al Rusiei în Ucraina şi a utilizării de Iodură de Potasiu.

"Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ", transmite Ministerul Sănătăţii.

Este greşeală să luăm iodură de potasiu, dacă nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv

Preşedinte Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, a declarat vineri că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

"Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv", a declarat Cătălina Poiană, pentru Agerpres.

Potrivit acesteia, administrarea iodurii de potasiu nu este lipsită de reacţii adverse, de contraindicaţii sau de precauţii speciale.

Medicul a afirmat că se recomandă administrarea iodurii de potasiu în primele două - opt ore de la expunerea la norul radioactiv şi se consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.

Ea a spus că nu toate persoanele au acelaşi risc la expunerea la iod radioactiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel