Anunţ despre prima centrală nucleară aflată în construcţie în sudul Turciei, după cutremurele devastatoare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Anunţ oficial despre prima centrală nucleară din Turcia, în prezent în construcţie în sudul ţării.

Prima centrală nucleară din Turcia, în prezent în construcţie în sudul ţării, nu a suferit pagube în urma cutremurelor care au zguduit regiunea luni dimineaţă, au declarat oficiali locali, relatează agenţia turcă Anadolu.

"Experţii noştri nu au depistat nicio pagubă la clădiri, echipament sau la macaralele de pe câmp. Construcţia şi munca de asamblare continuă", a declarat Anastasia Zoteeva, şefa companiei care se ocupă de proiectul nuclear Akkuyu, precizând că seismul a fost resimţit cu o intensitate de aproximativ 3 în regiunea Mersin, unde centrala nucleară este construită.

Potrivit Anastasiei Zoteva, apărarea civilă şi unităţile de protecţie de urgenţă ale statului turc cooperează cu serviciul de urgenţă al centralei şi se pregătesc să trimită echipament şi personal în regiune.

Cutremurul cu magnitudinea 7,7 s-a produs la ora locală 04.17 01.17 GMT) în provincia sudică turcă Kahramanmaras, potrivit Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor (AFAD).

***

Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6. Bilanţul provizoriu indică cel puţin 1.498 de morţi şi 8.533 de răniţi - în Turcia şi 810 morţi şi 2.315 răniţi - în Siria. Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate.

Personal al Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria pentru a evalua situaţia pe teren şi nevoia de ajutor în urma seismelor violente care au lovit luni cele două ţări, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Reuters.

"Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile", a spus Guterres.

 

Adunarea Generală a ONU a păstrat luni un moment de reculegere în omagiul victimelor seismelor care au provocat moartea a peste 2.200 de persoane în Siria şi Turcia.

***

Antrenorul echipei de fotbal Farul Constanţa, Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai cunoscuţi români din Turcia după performanţele realizate ca jucător la Galatasaray, a transmis, luni, un mesaj de susţinere pe site de socializare către poporul turc, greu încercat după seismele de luni care au provocat câteva mii de decese.

"Toate gândurile mele merg către poporul turc, greu încercat în aceste momente. Sunt alături de voi!", a scris tehnicianul pe pagina personală de Facebook.

Gheorghe Hagi a activat timp de cinci ani, între 1996 şi 2001, la Galatasaray Istanbul, devenind un adevărat idol în Turcia după ce a câştigat 4 titluri, 2 Cupe, 2 Supercupe ale Turciei, precum şi Cupa UEFA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...


pixel