Anunț important de la Moscova despre centrala nucleară de la Cernobîl
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Noul sarcofag care acoperă reactorul care a explodat în aprilie 1986
Noul sarcofag care acoperă reactorul care a explodat în aprilie 1986
Să fie urmare a întâlnirii de joi, de la Ankara, a miniștrilor de Externe ai Ucrainei și Rusiei? Sau este doar un joc de imagine? Greu de spus. 

Cert este că centrala nucleară de la Cernobîl a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl, în Ucraina. 

Informația a fost anunțată de postul de televiziune american Sky News, care citează un comunicat al ministerului rus al Energiei. Potrivit comunicatului dat publicității în acest sens, restabilirea acestei alimentări a fost realizată de specialiștii din Belarus. 

Cernobîl a rămas fără energie electrică pe fondul luptelor dintre forțele rusești și ucrainene, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Miercuri, Ucraina a cerut Rusiei să respecte o încetare temporară a focului pentru a permite repararea unei linii electrice către Cernobîl - avertizând că ar putea avea loc o scurgere de radiații dacă întreruperea curentului electric continuă.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că "generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore" pentru a alimenta instalația.

Și tot miercuri, Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că centrala nucleară de la Chornobîl a fost deconectată de la rețeaua electrică și a pierdut alimentarea cu energie externă, la două săptămâni după ce forțele rusești au preluat controlul asupra locului accidentului nuclear din 1986, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi.

Citește și Alertă la Cernobîl. CNCAN, intervenţie despre nivelul de radiaţii

Directorul general și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la această evoluție, deoarece "alimentarea sigură cu energie electrică externă de la rețea pentru toate amplasamentele nucleare" a fost unul dintre cei șapte piloni indispensabili ai securității și siguranței nucleare pe care i-a prezentat la o reuniune a Consiliului guvernatorilor AIEA din 2 martie, convocată pentru a aborda implicațiile privind siguranța, securitatea și garanțiile situației din Ucraina.

Cu toate acestea, în cazul centralei nucleare de la Chornobîl, el a declarat că AIEA a fost de acord cu autoritatea de reglementare ucraineană că deconectarea acesteia de la rețea nu ar avea un impact critic asupra funcțiilor esențiale de securitate de la acest sit, unde se află diverse instalații de gestionare a deșeurilor radioactive. Mai exact, în ceea ce privește instalația de depozitare a combustibilului uzat de pe amplasament, volumul de apă de răcire din piscină este suficient pentru a menține o îndepărtare eficientă a căldurii de la combustibilul uzat fără o alimentare cu energie electrică. De asemenea, situl dispune de rezerve de energie electrică de urgență cu generatoare diesel și baterii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel