Politicile industriale protecţioniste, o nouă tendință globală
O analiză a BERD pe această...
Apa potabilă trebuie să respecte anumiți parametri pentru a fi consumată în siguranță. Am discutat cu cei care tratează apa care ajunge la robinet pentru a afla prin ce etape trece de la izvor și până ajunge în casele noastre.
Potrivit Legii 458, Legea calității apei, "apa potabilă trebuie să fie sanogenă și curată, îndeplinind următoarele condiții:
- să fie lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care, prin număr sau concentrație, pot constitui un pericol potențial pentru sănătatea umană;
Măsurile de aplicare a prezentei legi nu trebuie să conducă, direct sau indirect, la deteriorarea calității reale a apei potabile, care să afecteze sănătatea umană, ori la creșterea gradului de poluare a apelor utilizate pentru obținerea apei potabile.
Calitatea apei potabile trebuie să corespundă valorilor stabilite pentru parametrii prevăzuți. Valorile lor sunt stabilite în scopul evaluării calității apei potabile în programele de monitorizare și în vederea îndeplinirii obligațiilor.
Ministerul Sănătății aprobă valori pentru parametrii suplimentari, care nu sunt incluși în anexa nr. 1, la propunerea autorității de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, acolo unde măsurile de protecție a sănătății publice pe teritoriul unui județ sau al municipiului București ori pe o parte din teritoriul acestora o impun.
Calitatea apei potabile este corespunzătoare când valorile stabilite pentru parametrii de calitate sunt în conformitate cu prevederile art. 5, în următoarele puncte de prelevare a probelor:
a) la robinetul consumatorului și la punctul de intrare în clădire, în cazul apei potabile furnizate prin rețeaua de distribuție;
b) la punctul de curgere a apei din cisternă, în cazul apei potabile furnizate în acest mod;
c) în punctul în care apa se pune în sticle sau în alte recipiente, în cazul apei potabile îmbuteliate;d) în punctul din care apa este preluată în procesul de producție, în cazul apei utilizate în industria alimentară.
Dacă în situația prevăzută se constată că valorile parametrilor nu se încadrează în valorile stabilite pentru parametri, în conformitate cu anexa nr. 1, din cauza sistemului de distribuție interioară sau a modului de întreținere a acestuia se consideră că au fost îndeplinite obligațiile ce revin producătorului, respectiv distribuitorului, cu excepția situației în care apa este furnizată direct publicului, precum: unități de învățământ, unități de asistență medicală, instituții socio-culturale și cantine".
Cum devine apa potabilă. "Dacă aceste condiții nu sunt respectate înseamnă că apa nu este potabilă"
"Apa este potabilă atunci când respectă prevederile Legii 458/2002. Legea ne obligă să efectuăm un set de analize fizico-chimice și bacteriologice unde există norme minime și maxime. Din punct de vedere microbiologic avem niște condiții foarte stricte.
Dacă aceste condiții nu sunt respectate înseamnă că apa nu este potabilă. În acest sens sunt efectuate peste 20 de analize fizico-chimice, cinci analize microbiologice, lucruri care se fac în cadrul companiei regionale de apă începând de la stațiile de tratare și până la rețelele de distribuție. Apa potabilă respectă o anumită legislație și este dezinfectată”, a explicat ing. Cristian Ionică, în exclusivitate pentru DC Medical.
Citește continuarea pe DCMedical.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
O analiză a BERD pe această...
Luni seara, Donald Trump a folosit platforma sa Truth...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Invitat la interviurile DCNews,...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...