APIA: Sprijin financiar de aproape 19 milioane lei pentru crescătorii de animale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sprijin financiar în valoare de peste 18,99 milioane lei pentru crescătorii de animale.

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna septembrie/trimestrul III al anului 2023.

Suma autorizată la plată este în valoare de 18.990.782 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

 

Din aceeaşi categorie: Ministerul Agriculturii anunţă două sesiuni de finanţare pentru investiţii, cu o alocare de aproape 434 milioane de euro

 

Două sesiuni de finanţare pentru intervenţii din cadrul Planului Strategic (PS) pe Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027, în valoare totală de aproape 434 milioane de euro, vor fi lansate în data de 20 decembrie, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit unui comunicat de presă, prima sesiunea este Intervenţia DR 20 - "Investiţii în sectorul zootehnic", care vizează consolidarea orientării către piaţă şi sporirea competitivităţii fermelor agricole. Programul este deschis fermierilor, cooperativelor agricole, societăţilor cooperative şi grupurilor/organizaţiilor de producători recunoscute de MADR. Sprijinul nerambursabil este acordat fermierilor, excluzând persoanele fizice, cu o valoare maximă de două milioane de euro/proiect. Totodată, pentru proiectele axate exclusiv pe achiziţia de utilaje şi echipamente agricole, sprijinul public poate atinge suma de 300.000 euro/proiect.

Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de maximum 65% din costurile eligibile per proiect,

Această sesiune se va desfăşura în intervalul 20 decembrie 2023, ora 9:00 - 30 aprilie 2024, ora 16:00, iar alocarea financiară este de 224.610.728 de euro, din care 67.383.218,40 de euro pe componenta sector bovine (inclusiv bubaline), 98.828.720,32 de euro pe componenta sector suine, 15.722.750,96 de euro pe componenta sector ovine-caprine, 22.461.072,8 de euro pe componenta păsări de curte (altele decât găini ouătoare vizate de componenta V) şi alte animale de fermă, inclusiv albinele, şi 20.214.965,52 de euro pe componenta găini ouătoare - modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătăţite la sisteme alternative de creştere.

În acelaşi timp, a doua sesiune de finanţare se referă la Intervenţia DR 22 - "Investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole", ce are ca obiectiv consolidarea orientării către piaţă şi sporirea competitivităţii fermelor agricole, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

MADR precizează că beneficiari ai acestei intervenţii pot fi: formele asociative cu rol economic: cooperative agricole şi societăţi cooperative, conform legislaţiei naţionale, precum şi grupuri şi organizaţii de producători recunoscute de minister; IMM-uri conform Legii nr. 346/2004, întreprinderi mari, inclusiv fermieri încadraţi în statutul de IMM/întreprindere mare.

Rata sprijinului public nerambursabil este de 65% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri, forme asociative şi alte întreprinderi, în timp ce suma maximă de finanţare variază în funcţie de tipul proiectului. Astfel, se acordă maximum 3 milioane euro/proiect pentru investiţii de modernizare, cel mult 10 milioane euro/proiect pentru investiţii de înfiinţare cu cel puţin investiţii de procesare în sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei şi nutreţuri combinate, respectiv maximum 7 milioane euro/proiect pentru celelalte investiţii de înfiinţare.

Sesiunea se va derula în perioada 20 decembrie 2023, ora 9:00 - 30 aprilie 2024, ora 16:00, iar bugetul alocat este de 210,300 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel