Apple, amendată în premieră de Uniunea Europeană
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Telefon mobil / Foto: Freepik
Telefon mobil / Foto: Freepik
Bruxelles-ul a amendat Apple cu 1,8 miliarde de euro pentru comportament anticoncurențial, fiind pentru prima dată când producătorul telefoanelor iPhone a fost sancționat pentru încălcarea legislației UE.

Margrethe Vestager, șefa autorității de concurență a blocului comunitar, a declarat că gigantul tehnologic a încălcat normele antitrust ale UE timp de un deceniu, "împiedicând dezvoltatorii să informeze consumatorii cu privire la serviciile muzicale alternative, mai ieftine, disponibile în afara ecosistemului Apple".

Ea a spus că acest lucru a reprezentat un abuz de poziție dominantă a grupului pentru streamingul de muzică în App Store.

Apple a declarat că va face apel împotriva acestei decizii, anunțând ani de lupte juridice în instanțele UE.

Apple a declarat că decizia Comisiei a fost luată în ciuda faptului că nu a reușit să "descopere nicio dovadă credibilă de prejudicii aduse consumatorilor", adăugând că raționamentul Bruxelles-ului "ignoră realitățile unei piețe care este înfloritoare, competitivă și în creștere rapidă".

Sancțiunea de 1,8 miliarde de euro este a treia cea mai mare amendă antitrust aplicată de Comisia Europeană.

Google a fost amendat cu aproximativ 8 miliarde de euro în total, pe parcursul unui deceniu, pentru încălcarea legislației antitrust, deși gigantul din domeniul căutărilor contestă sancțiunile în instanță.

Comisia a început investigația privind Apple în 2019, după ce aplicația de streaming muzical Spotify a lansat o plângere prin care acuza compania de comportament anticoncurențial.

Autoritățile de reglementare ale UE au constatat că acțiunile Apple au dus la faptul că utilizatorii au plătit "prețuri semnificativ mai mari" pentru serviciile de streaming muzical.

Producătorul iPhone percepe un comision de 30% pentru toate vânzările prin App Store, un cost despre care comisia a spus că a fost transferat consumatorilor sub forma unor taxe de abonament mai mari.

Ca parte a deciziei de luni, Comisia a interzis, de asemenea, Apple să blocheze aplicațiile de a-și oferi serviciile în afara software-ului iOS al producătorului iPhone.

Apple nu a mai fost amendată până acum de Bruxelles pentru încălcări ale normelor antitrust, dar compania a fost sancționată în 2020 cu o amendă de 1,1 miliarde de euro în Franța pentru presupus comportament anticoncurențial. Sancțiunea a fost revizuită în scădere la 372 de milioane de euro în urma unui apel.

Acțiunea UE va reaprinde războiul dintre Bruxelles și Big Tech, într-un moment în care grupurile digitale sunt obligate să arate cum respectă noile norme istorice menite să combată puterea mastodonților din Silicon Valley.

Companiile din domeniul tehnologiei au termen limită 6 martie pentru a se conforma noii legi privind piețele digitale. Legea a determinat deja Apple să propună o serie de modificări ale software-ului său iOS, cum ar fi să permită utilizatorilor să descarce aplicații din alte surse și să acceseze sisteme de plată alternative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel