Apple, constrânsă să retragă aplicațiile WhatsApp și Threads în această țară
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cu telefonul în mână / FOTO: Freepik
Cu telefonul în mână / FOTO: Freepik
O decizie adoptată la cererea autorităților locale. 

Apple a scos WhatsApp și Threads din magazinul său de aplicații din China la cererea autorităților, anunță agenția Bloomberg, citând grupul american Meta, proprietarul celor două programe vizate. 

China monitorizează îndeaproape mass-media și internetul, sub rezerva reglementărilor și cenzurii stricte a conținutului care prezintă politicile de stat într-o lumină proastă sau este susceptibil să creeze tulburări. Multe site-uri (Google, Youtube etc.), aplicații și rețele sociale străine (X, Instagram, Facebook etc.) sunt așadar inaccesibile fără instrumente IT precum rețelele private virtuale (VPN) pentru a ocoli blocajele.

„Administrația chineză a spațiului cibernetic (CAC) a ordonat eliminarea acestor aplicații din cauza preocupărilor legate de securitate națională”, a declarat Apple într-un comunicat, citat de agenția de informații financiare Bloomberg. „Suntem obligați să respectăm legile țărilor în care activăm, chiar dacă nu suntem de acord”, a precizat Apple, potrivit Bloomberg. Apple nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. WhatsApp este o aplicație populară de mesagerie instantanee, în timp ce rețeaua socială Threads este un concurent pentru X (fostul Twitter).

Nici un răspuns

Ambele aparțin grupului american Meta, iar vineri, WhatsApp și Threads au fost indisponibile pe versiunea chineză a App Store, magazinul virtual al Apple de unde se descarcă aplicațiile. Cu toate acestea, acestea pot fi încă descărcate din App Store-urile situate în afara Chinei continentale.

WhatsApp este înlocuit în mare măsură în China de WeChat. Aplicația, prezentă pe aproape toate telefoanele din țară, servește ca mijloc de plată pentru sute de milioane de chinezi în fiecare zi. Cât despre Threads, ce permite publicarea de conținut text, foto și video public, are un echivalent din 2009: Weibo.

Produsele Apple, de la iPhone la iPad, sunt extrem de populare în China, una dintre principalele piețe ale grupului american în afara Statelor Unite. Brandul Apple s-a abținut întotdeauna să ia poziție pe subiecte sensibile sau să ofenseze puterea chineză. CEO-ul său a fost primit de mai multe ori de înalți oficiali, cum ar fi un șef de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel