2025, un an de sacrificiu. Adrian Negrescu: ”Este vremea celor care au curaj”
Ce înseamnă anul 2025 pentru...
„Vom îmbogăți (n.r. - uraniul), îl vom vinde și vom produce 'yellowcake' (prăjitură galbenă - denumirea generică dată concentratelor de uraniu obținute prin extracție din minereuri ce conțin compuși ai uraniului. )”, a afirmat prințul Abdulaziz în cadrul unei conferințe la Dhahran, referindu-se la concentratul de pulbere folosit pentru pregătirea combustibilului pe bază de uraniu destinat reactoarelor nucleare. Acesta necesită manipulare sigură, deși riscurile de radiație sunt reduse, transmite Reuters.
Arabia Saudită are un program nuclear în stadiu incipient, pe care dorește să îl extindă pentru a include în cele din urmă și îmbogățirea uraniului — un domeniu sensibil, având în vedere utilizarea sa potențială în arme nucleare. Riyadh a subliniat că intenționează să utilizeze energia nucleară pentru a diversifica mixul energetic al regatului.
Nu este clar unde se vor opri ambițiile nucleare ale Arabiei Saudite, având în vedere că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a declarat în 2018 că regatul ar dezvolta arme nucleare dacă rivalul regional Iran o va face.
Deja, vecinul din Golf, Emiratele Arabe Unite (EAU), are prima centrală nucleară multi-unitară funcțională din lumea arabă. EAU s-au angajat să nu îmbogățească uraniu și să nu reproceseze combustibilul nuclear uzat.
Anul trecut, Arabia Saudită a anunțat că intenționează să renunțe la supravegherea de tip „light-touch” a instalațiilor sale nucleare de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și să adopte reguli standard până la sfârșitul anului 2024.
Deocamdată, regatul nu a activat primul său reactor nuclear, ceea ce înseamnă că programul său poate fi monitorizat în continuare în baza Protocolului pentru Cantități Mici (SQP). Acest acord, realizat cu AIEA, scutește statele mai puțin avansate de numeroase obligații de raportare și inspecție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ce înseamnă anul 2025 pentru...
Prețul barilului marca Brent,...
S-a procedat la două emisiuni.
Dacă Statele Unite ar cumpăra Groenlanda, cum ar fi...
În total, aproximativ 2.500 de...
Șase state membre ale Uniunii...
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...
2024 a fost o surpriză chiar și pentru cei de la Kremlin.
Sunt ultimele date publicate de Banca Națională a...
Tarom vine cu oferte de preț pentru rute interne care...
Optimism, la începutul...
Cel mai mare fond de pensii din...
Dolarul a urcat puternic luni,...
Adrian Negrescu este invitat,...
Autoritatea pentru...
Donald Trump și interesul...
Veniturile totale medii lunare...
Evergrande, una dintre marii dezvoltatori chiezi care se...
Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...
Potrivit estimărilor realizate...
Zeci de zboruri și două treimi din trenurile din Belgia...
Arabia Saudită plănuiește să valorifice toate resursele...
O nouă ordonanță intrată în vigoare din luna decembrie...
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, stârnește mirare...
O nouă ediție TEZAUR debutează...
Donald Trump și Vladimir Putin,...