România, sub cod galben de vreme severă: Burduja: „Nu anticipăm probleme semnificative”
În ciuda vremii severe care...
„Vom îmbogăți (n.r. - uraniul), îl vom vinde și vom produce 'yellowcake' (prăjitură galbenă - denumirea generică dată concentratelor de uraniu obținute prin extracție din minereuri ce conțin compuși ai uraniului. )”, a afirmat prințul Abdulaziz în cadrul unei conferințe la Dhahran, referindu-se la concentratul de pulbere folosit pentru pregătirea combustibilului pe bază de uraniu destinat reactoarelor nucleare. Acesta necesită manipulare sigură, deși riscurile de radiație sunt reduse, transmite Reuters.
Arabia Saudită are un program nuclear în stadiu incipient, pe care dorește să îl extindă pentru a include în cele din urmă și îmbogățirea uraniului — un domeniu sensibil, având în vedere utilizarea sa potențială în arme nucleare. Riyadh a subliniat că intenționează să utilizeze energia nucleară pentru a diversifica mixul energetic al regatului.
Nu este clar unde se vor opri ambițiile nucleare ale Arabiei Saudite, având în vedere că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a declarat în 2018 că regatul ar dezvolta arme nucleare dacă rivalul regional Iran o va face.
Deja, vecinul din Golf, Emiratele Arabe Unite (EAU), are prima centrală nucleară multi-unitară funcțională din lumea arabă. EAU s-au angajat să nu îmbogățească uraniu și să nu reproceseze combustibilul nuclear uzat.
Anul trecut, Arabia Saudită a anunțat că intenționează să renunțe la supravegherea de tip „light-touch” a instalațiilor sale nucleare de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și să adopte reguli standard până la sfârșitul anului 2024.
Deocamdată, regatul nu a activat primul său reactor nuclear, ceea ce înseamnă că programul său poate fi monitorizat în continuare în baza Protocolului pentru Cantități Mici (SQP). Acest acord, realizat cu AIEA, scutește statele mai puțin avansate de numeroase obligații de raportare și inspecție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În ciuda vremii severe care...
Va fi cel mai mare aeroport din lume.
ONRC a comparat datele cu prima...
Explicații oferite de...
Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...
Revenirea la tarife vamale – un...
Capitalizarea Bursei de Valori...
Care este adevărata corelație între cele două metale...
Musk și-a exprimat public...
Guvernul de la Paris analizează...
Grupaj de știri.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...