Are SUA un nou ”moment Sputnik” după testul Chinei a unei arme hipersonice?
Autor: Oana Pavelescu | 27 oct, 18:37
China ar fi testat o rachetă hipersonică
China ar fi testat o rachetă hipersonică
Un înalt ofițer american al SUA a calificat testul cu un sistem de arme hipersonice efectuat de China drept o evoluție "foarte îngrijorătoare" în competiția tot mai acerbă dintre Washington și Beijing. 

"Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ de testare a unui sistem de arme hipersonice. Și este foarte îngrijorător", a declarat generalul Mark Milley, președintele șefului Statului Major Întrunit, într-un interviu pentru Bloomberg Television. "Nu știu dacă este chiar un moment Sputnik, dar cred că este foarte aproape de asta. Are toată atenția noastră." 

Comentariile lui Milley reprezintă cea mai semnificativă recunoaștere de către un oficial american a rapoartelor potrivit cărora armata chineză a efectuat probabildouă teste cu arme hipersonice în timpul verii, inclusiv lansarea pe orbită a unei arme hipersonice capabile să transporte o încărcătură nucleară. 

Tehnologia de ultimă generație, dacă va fi perfecționată, ar putea fi folosită pentru a trimite focoase nucleare deasupra Polului Sud pentru a ocoli sistemele antirachetă americane din emisfera nordică. Armele hipersonice sunt definite în mod normal ca arme rapide, cu zboruri joase și foarte manevrabile, concepute pentru a fi prea rapide și agile pentru sistemele tradiționale de apărare antirachetă.

În timp ce Milley nu a declarat că testul cu arme este la fel de important ca Sputnik - satelitul din 1957 care a dat Uniunii Sovietice un avans timpuriu în cursa spațială, șocând SUA - comparația a arătat profunzimea îngrijorării cu privire la activitatea Beijingului în domeniul armelor hipersonice.

G Ad:

Citește și: Forțele speciale americane se pregătesc să țină piept Chinei

Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, într-un discurs de luna trecută, s-a referit la potențialul unei astfel de capacități spațiale chinezești, care în timpul Războiului Rece a fost numit "Sistem de bombardament orbital fracționat", sau un sistem care intră pe orbită ca apoi să coboare pentru a lovi o țintă.

Și directorul general al Raytheon Technologies Corp, Gregory Hayes, a declarat marți că SUA se află "cu cel puțin câțiva ani în urma" Chinei în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei hipersonice. 

China a contestat rapoartele privind testele, spunând că a lansat pur și simplu un vehicul spațial reutilizabil. 

Competiție strategică

Această evoluție survine în contextul în care armatele americană și chineză s-au confruntat tot mai mult în Asia, din Marea Chinei de Sud până în strâmtoarea Taiwan, ca parte a ceea ce administrația Biden a caracterizat drept "competiție strategică" între cele mai mari două economii ale lumii. Amenințarea unei lovituri americane care să nimicească rachetele chinezești înainte ca acestea să poată lovi o țintă americană a fost mult timp considerată un factor de descurajare împotriva unor acțiuni militare mai asertive din partea Beijingului.

Ştiri Recomandate

Cod Galben de recipitații mixte și polei în 4 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri...

Rafila a explicat când se introduce certificatul COVID

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a prezentat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro