Are SUA un nou ”moment Sputnik” după testul Chinei a unei arme hipersonice?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
China ar fi testat o rachetă hipersonică
China ar fi testat o rachetă hipersonică
Un înalt ofițer american al SUA a calificat testul cu un sistem de arme hipersonice efectuat de China drept o evoluție "foarte îngrijorătoare" în competiția tot mai acerbă dintre Washington și Beijing. 

"Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ de testare a unui sistem de arme hipersonice. Și este foarte îngrijorător", a declarat generalul Mark Milley, președintele șefului Statului Major Întrunit, într-un interviu pentru Bloomberg Television. "Nu știu dacă este chiar un moment Sputnik, dar cred că este foarte aproape de asta. Are toată atenția noastră." 

Comentariile lui Milley reprezintă cea mai semnificativă recunoaștere de către un oficial american a rapoartelor potrivit cărora armata chineză a efectuat probabildouă teste cu arme hipersonice în timpul verii, inclusiv lansarea pe orbită a unei arme hipersonice capabile să transporte o încărcătură nucleară. 

Tehnologia de ultimă generație, dacă va fi perfecționată, ar putea fi folosită pentru a trimite focoase nucleare deasupra Polului Sud pentru a ocoli sistemele antirachetă americane din emisfera nordică. Armele hipersonice sunt definite în mod normal ca arme rapide, cu zboruri joase și foarte manevrabile, concepute pentru a fi prea rapide și agile pentru sistemele tradiționale de apărare antirachetă.

În timp ce Milley nu a declarat că testul cu arme este la fel de important ca Sputnik - satelitul din 1957 care a dat Uniunii Sovietice un avans timpuriu în cursa spațială, șocând SUA - comparația a arătat profunzimea îngrijorării cu privire la activitatea Beijingului în domeniul armelor hipersonice.

Citește și: Forțele speciale americane se pregătesc să țină piept Chinei

Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, într-un discurs de luna trecută, s-a referit la potențialul unei astfel de capacități spațiale chinezești, care în timpul Războiului Rece a fost numit "Sistem de bombardament orbital fracționat", sau un sistem care intră pe orbită ca apoi să coboare pentru a lovi o țintă.

Și directorul general al Raytheon Technologies Corp, Gregory Hayes, a declarat marți că SUA se află "cu cel puțin câțiva ani în urma" Chinei în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei hipersonice. 

China a contestat rapoartele privind testele, spunând că a lansat pur și simplu un vehicul spațial reutilizabil. 

Competiție strategică

Această evoluție survine în contextul în care armatele americană și chineză s-au confruntat tot mai mult în Asia, din Marea Chinei de Sud până în strâmtoarea Taiwan, ca parte a ceea ce administrația Biden a caracterizat drept "competiție strategică" între cele mai mari două economii ale lumii. Amenințarea unei lovituri americane care să nimicească rachetele chinezești înainte ca acestea să poată lovi o țintă americană a fost mult timp considerată un factor de descurajare împotriva unor acțiuni militare mai asertive din partea Beijingului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Prosumatori. Foto: Freepik.com
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

pixel