Are SUA un nou ”moment Sputnik” după testul Chinei a unei arme hipersonice?
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
China ar fi testat o rachetă hipersonică
China ar fi testat o rachetă hipersonică
Un înalt ofițer american al SUA a calificat testul cu un sistem de arme hipersonice efectuat de China drept o evoluție "foarte îngrijorătoare" în competiția tot mai acerbă dintre Washington și Beijing. 

"Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ de testare a unui sistem de arme hipersonice. Și este foarte îngrijorător", a declarat generalul Mark Milley, președintele șefului Statului Major Întrunit, într-un interviu pentru Bloomberg Television. "Nu știu dacă este chiar un moment Sputnik, dar cred că este foarte aproape de asta. Are toată atenția noastră." 

Comentariile lui Milley reprezintă cea mai semnificativă recunoaștere de către un oficial american a rapoartelor potrivit cărora armata chineză a efectuat probabildouă teste cu arme hipersonice în timpul verii, inclusiv lansarea pe orbită a unei arme hipersonice capabile să transporte o încărcătură nucleară. 

Tehnologia de ultimă generație, dacă va fi perfecționată, ar putea fi folosită pentru a trimite focoase nucleare deasupra Polului Sud pentru a ocoli sistemele antirachetă americane din emisfera nordică. Armele hipersonice sunt definite în mod normal ca arme rapide, cu zboruri joase și foarte manevrabile, concepute pentru a fi prea rapide și agile pentru sistemele tradiționale de apărare antirachetă.

În timp ce Milley nu a declarat că testul cu arme este la fel de important ca Sputnik - satelitul din 1957 care a dat Uniunii Sovietice un avans timpuriu în cursa spațială, șocând SUA - comparația a arătat profunzimea îngrijorării cu privire la activitatea Beijingului în domeniul armelor hipersonice.

Citește și: Forțele speciale americane se pregătesc să țină piept Chinei

Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, într-un discurs de luna trecută, s-a referit la potențialul unei astfel de capacități spațiale chinezești, care în timpul Războiului Rece a fost numit "Sistem de bombardament orbital fracționat", sau un sistem care intră pe orbită ca apoi să coboare pentru a lovi o țintă.

Și directorul general al Raytheon Technologies Corp, Gregory Hayes, a declarat marți că SUA se află "cu cel puțin câțiva ani în urma" Chinei în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei hipersonice. 

China a contestat rapoartele privind testele, spunând că a lansat pur și simplu un vehicul spațial reutilizabil. 

Competiție strategică

Această evoluție survine în contextul în care armatele americană și chineză s-au confruntat tot mai mult în Asia, din Marea Chinei de Sud până în strâmtoarea Taiwan, ca parte a ceea ce administrația Biden a caracterizat drept "competiție strategică" între cele mai mari două economii ale lumii. Amenințarea unei lovituri americane care să nimicească rachetele chinezești înainte ca acestea să poată lovi o țintă americană a fost mult timp considerată un factor de descurajare împotriva unor acțiuni militare mai asertive din partea Beijingului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel