Consilierul noului președinte argentinian, un câine clonat?
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Argentina / sursa: flickr.com
Argentina / sursa: flickr.com
Javier Milei, un libertarian de dreapta este acum noul președinte al Argentinei. El este cunoscut pentru viziunea sa radicală iar oamenii au încredere că ar putea rezolva marea problemă a celei de-a doua economii din America de Sud, afectată de o inflație uriașă, de peste 150%, și de o recesiune iminentă.

Javier Milei este de departe un personaj controversat, nu doar pentru trecutul să tumultos dar și pentru felul în care ia hotărâri politice. Acesta a mărturisit pentru The Economist că inspirația îi vine de la câinele său decedate cu care comunică prin sesiuni de spiritism.  

"Câinii mei îmi determină strategiile. Ei sunt ca un fel de comitet strategic. Ei sunt cel mai bun comitet strategic din lume”, a comentat noul președinte al Argentinei.

 

Părerile analiștilor

 

Iată părerile unor analiști asupra acestei situații din țara sud-americană, compilate de Reuters.

"Președintele Milei oferă o agendă îndrăzneață de reforme, dar principala provocare este că aceasta poate fi împiedicată de manevrele politice.”

"Orice program de stabilizare care vizează reducerea cu succes a inflației trebuie să abordeze deficitul consolidat al sectorului public în ansamblul său, cuprinzând atât deficitul fiscal global, cât și plățile de dobânzi ale băncii centrale pentru pasivele remunerate, împreună cu consolidarea bilanțului băncii centrale pe fondul reconstituirii rezervelor valutare", susține Diego W. Pereira de la J. P. Morgan.

"Este incontestabilă necesitatea unei schimbări rapide față de politicile economice eșuate din trecut. Dezechilibrele acumulate în economie au crescut prea mult și trebuie abordate cu promptitudine.

"În opinia noastră, pentru a pune economia pe o traiectorie sustenabilă sunt necesare o ajustare fiscală tangibilă și structurală, o bancă centrală independentă și responsabilă, liberalizarea financiară și reforme structurale pentru a face economia mai deschisă, mai productivă și mai flexibilă", scrie Sergio Armella de la Goldman Sachs.

"Deși credem că rezultatul alegerilor ar trebui să aducă schimbări pozitive în țară (de exemplu, reducerea deficitului bugetar și eliminarea fricțiunilor din economie), este puțin probabil ca acestea să fie ușoare și/sau rapide.

"Pentru noi, guvernabilitatea și riscul de tulburări sociale sunt principalele motive de îngrijorare, deoarece impulsul noii administrații de a elimina inechitățile unor prețuri, subvențiile (în special cele pentru energie și alimente) și controalele valutare ar putea accelera inflația și devalorizarea monedei pe termen scurt", spune Alejandro Animbal de la Jefferies.

"Având în vedere starea deplorabilă a finanțelor publice și reprezentarea foarte scăzută a partidului său în Congres, se pare că va fi nevoie de ceva timp pentru a impune reformele. Cu toate acestea, investitorii și corporațiile vor fi dornici să vadă evoluția cursului de schimb, Susține Chris Turnes de la ING Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe