Deși ocupă mereu locul secund pe podiumul preferințelor investitorilor, argintul a înregistrat în 2024 o creștere de 37,68% până la sfârșitul lunii noiembrie, foarte apropiată de avansul aurului, de 37,55%. În ceea ce privește prețul, argintul câștigă detașat în materie de accesibilitate: o uncie costă doar 29 de euro, comparativ cu 2.488 de euro pentru aceeași cantitate de aur, conform valorilor din noiembrie.
Aurul este considerat, în mod tradițional, „valoarea refugiu” supremă, fiind preferat pentru protecția economiilor în perioade de incertitudine. Totuși, argintul pare să-i facă o concurență tot mai mare. Este important de menționat că o „valoare refugiu” este definită prin stabilitatea prețului său în perioade de criză, ceea ce atrage investitorii interesați să-și diversifice portofoliul și să-și securizeze economiile.
Preț mai volatil
În practică, evoluția prețului argintului este mult mai volatilă decât cea a aurului. Această instabilitate se explică prin utilizarea extinsă a argintului în industrie, ceea ce îl face dependent de cererea globală, influențată de resurse și aplicații variate. Datorită acestei volatilități, argintul poate fi o investiție riscantă dacă portofoliul de metale prețioase este constituit exclusiv din acest metal. Cu toate acestea, el reprezintă o completare accesibilă și dinamică pentru un portofoliu care include și aur.
Alternative
Pe lângă aur și argint, alte metale precum platina și paladiul câștigă popularitate, mai ales datorită utilizării lor în industrie, inclusiv în producția de automobile, stomatologie sau bijuterii. Dezvoltarea vehiculelor pe bază de hidrogen ar putea crește cererea pentru aceste metale, oferindu-le potențialul de a deveni valori refugiu. Totuși, lipsa unor estimări clare privind rezervele lor mondiale adaugă un element de incertitudine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...