Armele nucleare ale SUA din Europa. Unde sunt amplasate
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
S-a confirmat ceea ce se bănuia
S-a confirmat ceea ce se bănuia
Din greșeală, autorii unui raport cerut de unul dintre comitetele Adunării parlamentare a NATO au inclus în text lista locurilor secrete de amplasare pe teritoriul Europei a armelor nucleare americane.

Postat pe internet, dar retras ulterior, documentul a stârnit vâlvă în presa europeană, el venind să confirme un secret cunoscut deja de toată lumea: în Europa, americanii își păstrează armele nucleare în Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia, scrie cotidianul The Washington Post.

Textul a fost elaborat în aprilie pentru sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO, desfășurată la Bratislava. Conform unui fragment preluat de ziarul belgian De Morgen, raportul menționează despre 150 de focoase nucleare desfășurate pe teritoriul Bătrânului continent.

Aceste bombe ”sunt depozitate în șase baze europene și americane: Kleine Brogel (Belgia), Büchel (Germania), Aviano și Ghedi-Torre (Italia), Volkel (Olanda) și Incirlik (Turcia)”, precizează documentul. Interesant este că săptămâna trecută, pe internet a fost publicată noua versiune a raportului, din care au dispărut însă aceste informații. Autorul, senatorul canadian Joseph Day a explicat pentru Washington Post că prima versiune a fost doar o ciornă.

Citește și Prăpăd! Când un bombardier american aruncă bombe VIDEO

Contactat de aceeași publicație americană, un responsabil NATO a declarat, sub acoperirea anonimatului, că documentul nu are nici o legătură directă cu Alianța Nord-Atlantică. ”Nu este un text oficial”, a adăugat el, subliniind că autorii lui sunt membri ai Adunării parlamentare a NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel