Asia, amenințată de o nouă criză financiară din cauza prăbușirii yenului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Moneda japoneză pusă la grea încercare
Moneda japoneză pusă la grea încercare
Prăbușirea yenului la 150 de yeni pentru un dolar ar putea provoca șocuri comparabile ca amploare cu criza financiară asiatică din 1997, afirmă Bloomberg făcând referire la economistul Jim O'Neill, fostul economist șef al Goldman Sachs.

În acea perioadă, monedele și indicii bursieri din multe țări din Asia de Sud-Est și de Est s-au prăbușit, inflația a crescut și multe companii au dat faliment.

În timpul tranzacțiilor din această săptămână, yenul s-a depreciat față de dolar, atingând un nou minim al ultimilor 20 de ani pe piața internațională Forex. La un moment dat, cursul de schimb dolar/yen (USD/JPY) a fost de 134,4 yeni pentru un dolar, crescând până la 134,56 în cursul zilei. Aceasta este cea mai mare valoare din ianuarie 2002. Moneda japoneză s-a depreciat cu aproximativ 16% de la începutul anului și cu 22% în ultimele 12 luni.

Această tendință a fost determinată de divergența dintre politica monetară extrem de relaxată a Băncii Japoniei și așteptările de înăsprire a politicii de către alte bănci centrale din întreaga lume, inclusiv Rezerva Federală a SUA.

În cazul în care moneda japoneză va coborî la nivelul de 150 de yeni pentru un dolar, nivel înregistrat ultima dată în 1990, ar putea duce la o intervenție a băncii centrale a Japoniei sau la o devalorizare a monedei de către China și alte țări asiatice pentru a păstra competitivitatea exporturilor, scrie agenția.

"Dacă yenul continuă să slăbească, China va considera acest lucru ca fiind un avantaj competitiv neloial, astfel încât paralelele cu criza financiară asiatică din 1997 sunt destul de clare", a declarat Jim O'Neill. "China nu ar vrea ca această devalorizare a monedei să îi amenințe economia", a adăugat el. Cu toate acestea, economistul nu exclude ca deprecierea yenului să se încheie în curând, deoarece o slăbire suplimentară a monedei nu este benefică pentru Japonia sau pentru restul lumii.

Citește și China și SUA, umăr la umăr în ceea ce privește investițiile străine

În Japonia, rata a rămas negativă din 2016. Autoritatea de reglementare aplică o politică extrem de blândă, menținând rata dobânzii la niveluri practic negative pentru a stimula economia. În urma ședinței autorității de reglementare japoneze de la sfârșitul lunii aprilie, rata dobânzii pe termen scurt la depozitele băncilor comerciale la Banca Japoniei a fost menținută la minus 0,1% pe an, iar randamentul țintă pentru obligațiunile guvernamentale pe zece ani a fost lăsat în jurul valorii de zero.

Banca Japoniei limitează randamentele obligațiunilor locale pentru a stimula economia, în timp ce randamentele titlurilor de stat americane cresc pe fondul așteptărilor de majorare a ratelor dobânzii de către Rezerva Federală. Creșterea ratelor în Statele Unite face mai profitabile investițiile în instrumente financiare denominate în dolari. Autoritatea americană de reglementare a majorat ratele de două ori în acest an, pe fondul creșterii inflației în țară până la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani. Participanții de pe piață se așteaptă ca Fed să continue să majoreze ratele la următoarele ședințe. Divergența rezultată în politica fiscală a SUA și a Japoniei se va accentua și mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...


pixel