Asigurarea de locuință. Românii trebuie să știe aceste detalii
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cod PORTOCALIU de INUNDAȚII pe acest râu
Cod PORTOCALIU de INUNDAȚII pe acest râu
Imagini cu locuințe inundate, gradini devastate, gospodării distruse și oameni disperați că și-au pierdut toată agoniseala au devenit o normă într-o Românie intrată, parcă, în era ploilor abundente și a fenomenelor meteo extreme. Ce riscuri acoperă cele două tipuri de asigurări pentru locuințe, respectiv asigurarea obligatorie și cea facultativă.

Românii afectați de capriciile vremii și care dețin o poliță de asigurare obligatorie a locuinței pot solicita despăgubiri pentru pagubele provocate locuinței de dezastrele naturale. Mai precis, riscurile acoperite de polița de asigurare obligatorie (PAD) sunt, potrivit Legii nr. 260/2008, cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.

Sunt acoperite atât daunele provocate prin efect direct și indirect. Spre exemplu, un incendiu sau chiar o explozie declanșate în urma unui cutremur sau a unei alunecări de teren. De subliniat că asigurarea obligatorie vizează exclusiv locuințele, nu și anexele, dependințele, dotările și utilitățile nelegate structural de locuință, anexele ce nu sunt destinate locuirii (garaje, magazii, șoproane, grajduri, depozite etc.) sau instalațiile și amenajările speciale (piscine, saune, instalații solare sau eoliene etc.).

De asemenea, polița PAD nu acoperă locuințele situate în zone cu interdicție de construire (de exemplu, în albia unui râu) sau locuințele încadrate în clasa I de risc seismic (cele cu bulină roșie).

Asigurarea facultativă

Pe de altă parte, în condițiile în care prin asigurarea obligatorie nu sunt acoperite decât cutremurele, inundațiile și alunecările de teren, românii care vor ca și alte riscuri legate de locuințele lor să fie acoperite pot apela la asigurarea facultativă.

Citește și Românii, vulnerabili în fața vitregiilor naturii! Ce se întâmplă cu legea asigurărilor

În funcție de oferta fiecărei firme de asigurări și de bugetul alocat de fiecare persoană pentru asigurarea locuinței, acest tip de asigurare acoperă nenorociri precum incendiile, vandalismul, inundațiile provocate de defecțiuni ale sistemelor de apă sau chiar furtul bunurilor din casă. Așadar, odată cu asigurarea locuinței, printr-o asigurare facultativă se pot asigura și bunurile ce se află în interiorul casei.

Asigurarea facultativă nu se poate încheia în absența unei polițe de asigurare obligatorie PAD, iar în cazul în care o persoană are două polițe de asigurare a locuinței (una obligatorie și una facultativă), plata despăgubirilor se va face mai întâi în baza poliței PAD, urmând ca pentru diferența de despăgubire să se apeleze la polița facultativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel