Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Eliminarea plafonului de 500.000 de lei
Una dintre cele mai importante modificări aduse Legii 213/2015 este eliminarea plafonului de 500.000 lei pentru persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule, în cazul falimentului sau lichidării asiguratorilor care au încheiat contractele pentru persoanele responsabile de producerea prejudiciilor.
Până în prezent, persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule, în cazul falimentului sau lichidării asiguratorilor, puteau solicita Fondului de garantare a asiguraților plata despăgubirilor cuvenite în limita a 500.000 de lei. Această limită a fost criticată de mai mulți actori din piața asigurărilor, care au susținut că este insuficientă pentru a acoperi prejudiciile cauzate în cazul unor accidente grave.
Modificarea legislativă va permite persoanelor prejudiciate să solicite Fondului plata despăgubirilor integrale, în limita limitei maxime de răspundere a asiguratorului care a încheiat contractul RCA, adică cea mai mare valoare dintre limita de răspundere prevăzută în legislația aplicabilă locului de producere a accidentului și cea prevăzută în contractul RCA.
Extinderea protecției și în caz de lichidare care nu este bazată pe insolvență
O altă modificare importantă a Legii 213/2015 este extinderea protecției furnizate de Fond și în caz de lichidare care nu este bazată pe insolvență.
Până în prezent, Fondul de garantare a asiguraților acorda protecție doar în cazul falimentului asiguratorilor. Prin modificarea legislativă, persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule, în cazul lichidării asiguratorilor, indiferent de motivul acesteia, vor putea solicita Fondului plata despăgubirilor cuvenite în limita limitei maxime de răspundere a asiguratorului care a încheiat contractul RCA.
Rambursarea sumelor către organismele similare din alte state membre
Proiectul de lege prevede, de asemenea, reglementarea obligației Fondului de a rambursa către organismele similare din statele de reședință a persoanelor prejudiciate, a sumelor ce le-au fost achitate acestora în temeiul contractelor RCA încheiate de asiguratorii debitori persoane juridice române aflați în procedura de faliment sau în procedura de lichidare care nu este bazată pe insolvență.
Această prevedere este necesară pentru a asigura respectarea principiului reciprocității, potrivit căruia organismele similare din alte state membre trebuie să acorde aceeași protecție persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule produse pe teritoriul lor, în cazul falimentului sau lichidării asiguratorilor care au încheiat contractele pentru persoanele responsabile de producerea prejudiciilor.
Mecanism de finanțare a Fondului
Proiectul de lege reglementează, de asemenea, un mecanism de finanțare a Fondului prin accesarea de împrumuturi de la stat, în situații excepționale în care resursele financiare disponibile ale acestuia nu sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor datorate potrivit legii creditorilor de asigurări și organismelor similare din alte state membre.
Această prevedere este necesară pentru a asigura stabilitatea Fondului și pentru a preveni situațiile în care acesta nu ar putea să-și îndeplinească obligațiile.
Așadar, modificările aduse Legii 213/2015 reprezintă un progres important în asigurarea protecției persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule, în cazul falimentului sau lichidării asiguratorilor.
Eliminarea plafonului de 500.000 lei și extinderea protecției și în caz de lichidare care nu este bazată pe insolvență vor asigura persoanelor prejudiciate posibilitatea de a obține despăgubiri integrale, în limitele stabilite de lege.
De asemenea, reglementarea obligației Fondului de a rambursa către organismele similare din alte state membre, a sumelor ce le-au fost achitate persoanelor prejudiciate, va contribui la asigurarea respectării principiului reciprocității.
Mecanismul de finanțare a Fondului prin accesarea de împrumuturi de la stat va asigura stabilitatea Fondului și va preveni situațiile în care acesta nu ar putea să-și îndeplinească obligațiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...